ApărareȘtiri

O aeronavă britanică de recunoaștere, interceptată de avioane de vânătoare rusești deasupra Mării Negre VIDEO

Captura video Youtube

Două avioane rusești Suhoi Su-30SM au interceptat pe 29 mai o aeronavă britanică de recunoaștere Sentinel R1 deasupra Mării Negre, în același timp în care alte aparate ruse interceptau bombardiere americane B-1B Lancer în aceeași zonă, potrivit unei înregistrări video postate pe YouTube și site-ului de știri aviatice The Aviationist.

Videoclipul arată un aparat rus Su-30SM Flanker care se apropie de un avion de recunoaștere Sentinel R1 al Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) deasupra Mării Negre.

Se pare că evenimentul a avut loc în același timp în care alte două aparate rusești Su-27 au interceptat bombardiere americane B-1B, care pe data de 29 mai au efectuat o misiune de antrenament în estul Europei și deasupra Mării Negre, la care au participat și aeronave din diverse țări aliate sau partenere din regiune, inclusiv avioane MiG-21 Lancer și F-16 din România, dar și aparate Su-27 Flanker și MiG-29 Fulcrum din Ucraina.

Interacțiunea dintre avioanele rusești și aparatul britanic nu a fost confirmată oficial de autoritățile din Marea Britanie sau de Rusia.

Pe baza datelor ADS-B (Automatic dependent surveillance–broadcast), se poate observa că un aparat britanic de recunoaștere Bombardier Sentinel R1 (callsign RRR7305) se afla în dimineața zilei de 29 mai deasupra Mării Negre, la câteva sute de kilometri sud-vest de regiunea Crimeea.

Sursa: AirNav RadarBox

Aeronava Sentinel R1 a decolat de la baza RAF Waddington din Marea Britanie pe data de 29 mai, în jurul orei universale coordonate 01:45 (ora României 4:45), iar după un zbor de aproximativ 3 ore, a ajuns deasupra Mării Negre, trecând prin spațiul aerian românesc. Avionul britanic a zburat aproximativ trei ore deasupra Mării Negre, după care a revenit în Marea Britanie.

De asemenea, în zona mai acționa și un avion de patrulare maritimă P-8 Poseidon, potrivit jurnalistului Manu Gómez.

Mare Britanie urmează să retragă din uz toate avioanele Bombardier Sentinel R1 în martie 2021, considerând că acestea sunt depășite din punct de vedere tehnic, astfel că Regatul Unit va rămâne fără mijloace de supraveghere militară cu rază lungă deoarece până în acest moment nu a fost selectat un înlocuitor al aparatelor Sentinel.

Aceste incidente au loc în contextul în care relațiile dintre Rusia și Occident continuă să fie tensionate.

Pe 1 iunie, Moscova a acuzat SUA și aliații NATO că au efectuat exerciții militare „provocatoare” în apropierea granițelor Rusiei, relatează Defense News.

General-colonelul Serghei Rudskoi, șeful Directoratului pentru operațiuni principale din cadrul Statului Major al Rusiei, a declarat că Moscova a propus alianței transatlantice o suspendare reciprocă a activităților militare pe perioada pandemiei, însă NATO ar fi refuzat oferta.

Rudskoi a menționat în mod special manevrele recente ale NATO în Marea Barents, oficialul militar rus spunând că aceste exerciții au fost primele în această zonă după Războiul Rece.

Rudskoi a vorbit, de asemenea, și despre un număr în creștere de zboruri ale bombardierelor strategice americane în apropierea frontierelor Rusiei. El a afirmat că bombardiere strategice americane B-1B au zburat recent pe deasupra Ucrainei pentru prima dată, lucru ce a determinat Rusia să lanseze avioane de luptă și să pună în alertă forțele de apărare antiaeriană.

Pe de altă parte, foști și actuali oficiali NATO au acuzat Rusia că și-a intensificat activitățile militare în Europa, inclusiv în zona Mării Negre.

Aviația țărilor membre NATO a efectuat în cursul anului 2019 un număr de 290 de misiuni de interceptare sau monitorizare a unor aeronave rusești aflate în apropierea spațiului aerian european al alianței transatlantice, potrivit unui oficial NATO.

Rusia a efectuat un număr similar de misiuni de interceptare împotriva unor avioane străine aflate în apropierea spațiului său aerian.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Apărării de la Moscova, preluate de Krasnaya Zvezda și Tass, aviația rusă a efectuat un număr de cel puțin 300 de misiuni de interceptare (sau monitorizare) pentru a preveni încălcarea spațiului aerian al țării în cursul anului trecut.