Numărul doi al rețelei teroriste al-Qaida, asasinat în Iran de agenți israelieni
Un lider de rang înalt al Al-Qaida, considerat numărul doi în cadrul rețelei teroriste și suspectat că ar fi orchestrat atentate asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, a fost ucis în Iran în august de către agenții israelieni, a informat publicația New York Times, citând oficiali din cadrul comunității de informații din SUA, relatează Le Point și Haaretz.
Nu este clar dacă și ce rol au jucat Statele Unite în uciderea militantului de origine egipteană.
Pe data de 7 august, doi agenți israelieni aflați pe motociclete l-ar fi asasinat pe teroristul Abdullah Ahmed Abdullah în Iran, potrivit surselor citate de NYT.
Abdullah Ahmed Abdullah se afla pe lista FBI a celor mai căutați teroriști și a fost pus sub acuzare în SUA pentru presupusa lui implicare în atentate ce au vizat două ambasade SUA din Africa de Est în 1998.
Asasinii, care au mitraliat mașina victimei, au împușcat-o și pe fiica lui, Miriam, văduva unuia dintre fiii lui Osama Bin Laden, fostul lider Al-Qaida. Asasinatul a avut loc chiar pe 7 august, aniversarea atacurilor teroriste asupra ambasadelor Statelor Unite din Kenya și Tanzania în 1998.
FBI a oferit 10 milioane de dolari drept recompensă pentru orice informație care ar putea duce la prinderea sau eliminarea acestui lider terorist.
Peste 220 de oameni au decedat și alți aproximativ 5.000 au fost răniți în urma atentatelor ce au vizat cele două ambasade americane.
#ICYMI Help locate #FBI Most Wanted Terrorist Abdullah Ahmed Abdullahhttps://t.co/y9vfqMWAin
— FBI (@FBI) August 12, 2018
Autoritățile iraniene au negat informațiile privind asasinarea teroristului, aflat în această țară din 2003 Ministerul de Externe de la Teheran, care a negat că membri ai acestei organizații teroriste islamiste s-ar afla pe teritoriul Iranului, a comunicat că articolul NYT are la bază „informații fabricate”.
Purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat că Statele Unite și Israel „încearcă să lege Iranul de astfel de grupuri, mințind și divulgând informații false către mass-media pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru activitățile infracționale ale acestui grup și ale altor grupări teroriste din regiune”.
Iranul șiit și Al-Qaida, o organizație militantă sunnită, sunt pe poziții total opuse din punctul de vedere al ideologiei religioase.
Oficialii americani cred totuși că Iranul ar fi permis teroriștilor Al-Qaida să locuiască în țară pentru ca aceștia să efectueze operațiuni împotriva unor ținte americane, a relatat Times.