ApărareȘtiri

Noua Strategie militară a României îl are la bază pe luptătorul ”echipat, antrenat și motivat”

Foto: Facebook FOSR

Consolidarea rolului luptătorului ”echipat antrenat și motivat” ca element de bază a sistemului de apărare este evidențiată ca o necesitate aparte în noua Strategie militară a României, un document valabil pentru 2021-2024, care urmează să fie prezentat Executivului și aprobat prin Hotărâre de Guvern.

De asemenea, noua Strategie militară națională subliniază necesitatea creșterii nivelului de reacție a forțelor și a digitalizării proceselor și a sistemului C4ISTAR.

Strategia, aflată în procedura de transparență, preia o serie de elemente de continuitate în ceea ce privește garanțiile de securitate oferite de apartenența la NATO, UE și parteneriatele strategice, dar subliniază necesitatea inovării, adaptării și implementării unor obiective pe liniile de efort ce țin de capacitatea de reacție a unităților, organizarea de pace și de război, digitalizarea și utilizarea noilor tehnologii.

Liniile de efort importante se mai referă la construirea capacităților cu dublă utilizare (dual use), sprijinul acordat industriei naționale de apărare, dezvoltarea culturii de securitate și a unei noi mentalități în care Armata este principalul liant al capacității și unității statului în situații de criză.

Documentul  stabilește prioritățile în dezvoltarea capabilităților de apărare,  detaliază conceptele operaționale, fundamentează bazele transformării durabile a armatei până în 2040 și se bazează ca resursă financiară pe Acordul politic național privind alocarea a 2 la sută din PIB pentru Apărare.

Strategia Militară a României pentru 2021-2024 are nevoie de aprobarea CSAT.