ApărareȘtiri

Noua doctrină nucleară a Franței: Macron avertizează că europenii ”nu pot rămâne spectatori” la cursa înarmării

# Franța, singura putere nucleară a Blocului comunitar post-Brexit, are un arsenal atomic ce cuprinde aproape 300 de ogive, fiind a treia cea mai mare putere atomică a lumii, după SUA și Rusia.

Președintele Emmanuel Macron, a prezentat recent noua doctrină nucleară a Franței, în care pledează pentru o strategie de apărare a Uniunii Europene mai bine coordonată, în cadrul căreia Franța va juca un rol central, informează postul France 24.

Europenii nu se pot „limita la un rol de spectatori” în fața cursei înarmării nucleare, în special între Moscova și Washington, care riscă să transforme, din nou, Vechiul Continent într-un teatru de confruntare, a afirmat Macron, într-un discurs, la École Militaire din Paris, în care a prezentat noua doctrina de descurajare strategică a Franței.

Macron pledează, din nou, pentru o autonomie strategică sporită a Europei

Încă de la preluarea puterii în Franța, în contextul criticilor lui Trump la adresa aliaților NATO, Macron a pledat pentru consolidarea capacității de apărare a UE și reluarea dialogului cu Moscova. Însă, propunerile liderului francez au neliniștit statele UE din estul Blocului, aflate în vecinătatea Rusiei și care se bazează pe garanțiile NATO de securitate.

Liderul de la Paris a îndemnat țările membre ale UE să dezvolte o „capacitate mai mare de acțiune autonomă” în ceea ce privește tulburările de pe glob și să joace un rol mai direct în scopul opririi unei noi curse a înarmării nucleare care reprezintă o amenințare la adresa securității colective a continentului.

„Franța este convinsă că securitatea pe termen lung a Europei depinde de o alianță puternică cu Statele Unite”, a afirmat liderul francez, adăugând că „securitatea noastră depinde, de asemenea, inevitabil de o capacitate mai mare de acțiune autonomă a europenilor”.

Europenii trebuie să fie semnatari ai viitoarelor acorduri privind limitarea armelor strategice

Discursul liderului de la Palatul Elysee survine unui moment în care acordurile internaționale privind limitarea armelor strategice sunt contestate de Moscova și Beijing, dar și de actuala Administrație de la Washington, condusă de Donald Trump. SUA și Rusia au abandonat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea prevederilor, iar Washingtonul a semnalat că ar putea renunța și la Noul START (Tratatul de reducere a armamentului strategic), care urmează să expire în februarie 2021.

„Să fie clar: dacă este posibilă o negociere și un tratat mai cuprinzător, dorim acest lucru (…). Europenii trebuie să fie implicați și semnatari ai următorului tratat, deoarece este vorba de teritoriul nostru”, care este cel mai amenințat, a afirmat Macron în legătură cu posibilitatea negocierii unui nou acord pe tema limitării armelor strategice.

„În lipsa unui cadru legal, [Europa] s-ar putea confrunta rapid cu o nouă cursă a înarmării cu arme convenționale, chiar și cu arme nucleare, pe propriul teritoriu”, a afirmat președintele.

Macron refuză să împartă arsenalul nuclear francez cu UE, dar propune exerciții comune

În ceea ce privește propunerea unui deputat german din partidul condus de cancelarul Angela Merkel, care la începutul acestei săptămâni a îndemnat Franța să împartă arsenalul său nuclear cu statele UE, Macron a propus partenerilor săi europeni „un dialog strategic” cu privire la „rolul descurajării nucleare franceze” în cadrul securității Europei.

„Partenerii europeni (…) pot fi asociați la exercițiile forțelor de descurajare franceze. Acest dialog strategic și aceste schimburi vor participa în mod natural la dezvoltarea unei adevărate culturi strategice în rândul europenilor”, a adăugat liderul de la Paris.

Macron susține că arsenalul nuclear francez „întărește securitatea Europei”

Potrivit lui liderului francez, acest arsenal „întărește securitatea Europei” și are o dimensiune „autentic europeană”, informează cotidianul Le Parsien.

Președintele a subliniat că Franța consideră arsenalul său nuclear drept un mijloc de descurajare a inamicilor beligeranți.

Franța a redus deja numărul ogivelor nucleare la mai puțin de 300, a afirmat Macron, spunând că acest lucru oferă Parisului „legitimitatea de a cere acțiuni concrete de la alte puteri nucleare în scopul dezarmării globală, care să fie treptată, credibilă și verificabilă”.

Franța, a treia cea mai mare putere nucleară din lume

Potrivit celor estimărilor publicate în iunie 2019 de Asociația pentru Controlul Armelor, o organizație non-partizană din SUA, Franța avea aproximativ 300 de ogive nucleare, fiind a treia cea mai mare putere atomică a globului, la egalitate cu China, însă la mare distanță de Rusia și SUA.

SUA aveau 1.376 de ogive nucleare, în timp ce Rusia avea 1.426, potrivit celor mai recente informații de la Departamentul de Stat, publicate pe data de 1 ianuarie 2020,

Potrivit estimărilor Asociației pentru Controlul Armelor, China avea 290 de ogive, în timp ce Marea Britanie avea până la 200 de ogive nucleare.

India are 130-140 de ogive nucleare, Pakistanul are între 150 și 160 de ogive, iar Israelul, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, că ar deține arme atomice, are în posesie 80-90 de ogive, estimează Asociația pentru Controlul Armelor.

În cele din urmă, Coreea de Nord, recent intrată în clubul puterilor nucleare, avea aproximativ 20-30 de ogive atomice în iunie 2019 și material fisionabil pentru fabricarea a altor 30-60 de arme atomice, potrivit estimărilor