Noile modificări la Legea pensiilor militare de stat au trecut de votul final al Parlamentului
Noile modificări la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cuprinse în Legea peetru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (fosta PL-x 244/2023, înregistrată la Senat ca L 4/ 2023) au primit miercuri ultimul vot în Parlament.
În procesul de vot final, legea a făcut de două ori parcursul Cameră- Senat. Senatul a aprobat, miercuri, legea cu 91 de voturi “pentru”, 19 “împotrivă” şi o abţinere, în forma integrală adoptată și trimisă de la Camera Deputaților. După votul din Senat, L4 a fost trimisă din nou la Camera Deputaților , care era decizională, unde a fost aprobată definitiv cu 209 voturi pentru, 27 voturi contra și 17 abțineri.
A fost nevoie de un nou vot în Senat, pentru că deputații au retrimis legea la Camera superioară invocând motive constituționale și care țineau de Regulamentul Camerei Deputaților.
Legea a fost reînregistrată la Senat la o zi după votul din Camera Deputaților și a primit trei rapoarte favorabile, cu majoritate de voturi, fără amendamente, de la comisiile Senatului, în mai puțin de 24 de ore. Actul normativ, cu caracter organic a fost considerat prioritate legislativă și s-a votat în procedură de urgență în ultima ședință a plenului Senatului din prima sesiune parlamentară a anului.
Noile modificări la Legea 223/2015 (n.r- figurează în textul legii la Articolul XI, începând cu pagina 17 a documentului) se referă la creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru militari, creșterea bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat, euumeră 6 noi tipuri de venituri care se elimină din baza de calcul a pensiilor militare, alte reglementări. Legea cuprinde două anexe, în care este detaliat ritmul în care crește vârsta de pensionare și ritmul în care crește numărul de luni din baza de calcul pentru pensiile militare.
După ultimul vot din Parlament, Legea pensiilor de serviciu în ansamblul său urmează să fie supusă controlului de constituționalitate, înainte de a fi trimisă pentru promulgare președintelui României.
După publicarea în Monitorul Oficial, în vederea aplicării prevederilor sale, instituţiile implicate vor actualiza în termen de 60 de zile normele metodologice de aplicare a legislaţiei referitoare la pensiile de serviciu.