ApărareȘtiri

Noile modificări ale Legii pensiilor militare sunt tergiversate din start

Foto: Arhiva

Noua propunere legislativă de completare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, promovată de șase deputați și senatori PNL, între care președinții Comsiilor pentru Apărare ale Camerelor, este tergiversată chiar din debutul circuitului legislativ, primind primele termene de parcurs la sfârșitul lui octombrie și după prima decadă a lui noiembrie.

Legea a primit numărul oficial de proiect 540 pe 7 octombrie. Cum Biroul Permanent al Camerei nu a aprobat solicitarea de procedură de urgență, termenul de consultare publică, în care se primesc propuneri și sugestii, este de peste o lună, până pe 11 noiembrie. Până acum s-au făcut 23 de propuneri .

Termenul de solicitare a fișei financiare de la guvern este 20 octombrie Cel de obținere a unui punct de vedere de la Executiv este de 30 octombrie.

Consiliul Economic și Social au avizat favorabil proiectul, dar Consiliul Legislativ l-a avizat negativ. Consiliul Fiscal și-a amânat opinia, pentru că nu a primit de la inițiatorii legii o fișă fiscală de însoțire.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, votul final final urmând să fie dat de Senat. În lipsa unui consens politic pentru accelerarea procedurilor, este foarte probabil ca un vor final (dacă se va ajunge acolo) să fie dat de viitorul legislativ.

  • Care sunt propunerile de completare ale Legii 223/ 2015 depuse la Camera Deputaților

Sunt trei articole noi care privesc actualizarea pensiilor rezerviștilor în raport cu actualizarea soldei de grad a militarilor activi.

Astfel, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentajele stabilite la articolele 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă / încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.

-în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă / încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

Un alt articol prevede că în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile sus-menționate.

De prevederile propuse, nu beneficiază pensionarii militari care exercită funcția de membru al guvernului, secretar de stat , subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, cât și aceia care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcții.