ApărareȘtiri

Nave din Canada și Italia au sosit în Marea Neagră pentru misiuni NATO alături de fregata „Regina Maria” FOTO

Fregata italiană ITS Fasan Virginio (Yörük Işık, Twitter)

Fregatele HMCS „Fredericton” (Canada), ITS „Fasan Virginio” (Italia) și TCG „Salihreis” (Turcia) au traversat luni Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, unde vor efectua misiuni și exerciții navale alături de navele „Regina Maria” (România) și BGS „Drazki” (Bulgaria), informează Forțele Navale Române și postul CNN Turk.

Navele au început să tranziteze Strâmtoarea Bosfor în jurul orei locale 11:30 și au ajuns în Marea Neagră după aproximativ o oră și jumătate, potrivit televiziunii turce.

Fregata „Regina Maria” a plecat duminică, 22 martie, din portul militar Constanța, pentru a se integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care operează în Marea Neagră, în următoarele trei săptămâni, au anunțat Forțele Navale Române.

Echipajul fregatei românești, alcătuit din 222 de militari, va executa misiuni de supraveghere navală, aeriană și antisubmarin, împreună cu echipajele fregatelor BGS „Drazki” (Bulgaria), HMCS „Fredericton” (Canada), ITS „Virginio Fasan” (Italia) și TCG „Salihreis” (Turcia), precum și exerciții de interdicție maritimă, transport logistic, căutare și salvare pe mare, precum și evacuare medicală, în vederea creșterii interoperabilității în aplicarea procedurilor specifice de conducere a acțiunilor militare dintre aliați.

Forțele Navale Române participă la misiunile NATO de asigurare a securității Alianței, în această perioadă, conform angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri. Astfel, România contribuie cu două nave militare integrate în grupări navale permanente NATO, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava-comandant a grupării navale de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group), care operează în Marea Mediterana, și fregata „Regina Maria”, cu elicopter Puma Naval ambarcat, ca parte a grupării navale permanente SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Înainte de plecarea în misiune, pentru menținerea capacității de luptă a navei și a personalului, la bordul fregatei „Regina Maria” au fost luate măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19 și au fost asigurate materialele de protecție pentru personal, iar echipajul a fost controlat medical, conform procedurilor în vigoare.

Participarea celor două nave militare românești la misiunile NATO din Marea Neagră și Marea Mediterană se înscrie în sfera principală a domeniului de activitate al Ministerului Apărării Naționale, pentru asigurarea securității naționale și a Alianței. Totodată, în contextul actualei crizei sanitare, structurile Forțelor Navale Române sunt alături de autoritățile centrale și locale în lupta pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului COVID-19, fiind în măsură să execute o gamă largă de misiuni de asistență și de intervenție în caz de urgențe, se mai arată în comunicatul autorităților române.

Alianța Nord-Atlantică și-a sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.

La finalul lunii trecute, distrugătorul american USS Ross (DDG 71) – clasa Arleigh Burke – a efectuat o vizită în Marea Neagră, care s-a încheiat pe 3 martie, fiind prima navă americană care a vizitat bazinul pontic în cursul acestui an.

Fregata candiană HMCS Fredericton este nava amiral a grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Fregata românească Regina Maria -F222- clasa Type 22 (Forțele Navale Române)
Fregata bulgară BGS Drazki -41- clasa Wielingen (NATO Maritime Command, Twitter)
Fregata turcă TCG Salihreis -F246- clasa Barbaros (NATO Maritime Command, Twitter)
Fregata italiană ITS Fasan Virginio -F591- clasa FREMM (Marine Militare)
Fregata canadiană HMCS Fredericton  -337- clasa Halifax (Royal Canadian Navy)