ApărareȘtiri

Moscova: Sistemele de apărare antiaeriană de proveniență sovietică și rusească nu pot fi transferate în mod legal către alte țări

Sistem antiaerian S-300PMU al Slovaciei (FOTO: Miroslav Gyűrösi)

Sistemele de apărare antiaeriană de proveniență sovietică și rusească nu pot fi transferate în mod legal către țări terțe, a declarat vineri Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, în contextul în care Slovacia a confirmat că ar putea transfera Ucrainei un sistem de tip S-300PMU obținut în urma destrămării Cehoslovaciei.

Federația Rusă a precizat clar că orice transport de arme care intră în Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru o operațiune specială rusă în Ucraina, care vizează eradicarea amenințărilor la adresa Federației Ruse, a declarat șeful diplomației de la Moscova, într-un interviu pentru RT, citat de agenția de știri TASS.

„Am precizat foarte clar că orice marfă care intră pe teritoriul ucrainean, pe care o vom considera <…> [ca fiind] arme, va deveni o țintă legitimă”, a subliniat Lavrov.

Potrivit acestuia, acest lucru este „complet de înțeles”, deoarece Federația Rusă desfășoară o operațiune al cărei scop este eradicarea oricărei amenințări care emană de pe teritoriul ucrainean împotriva Rusiei.

Sistemele sovietice și rusești de apărare antirachetă nu pot fi transferate în mod legal către țări terțe, a precizat Lavrov.

Afirmațiile ministrului rus vin după ce surse americane au indicat că Statele Unite și aliații NATO au trimis Ucrainei o serie de sisteme de apărare aeriană de origine sovietică, cum ar fi tip 9К33 Osa (denumire NATO: SA-8 Gecko), S-300P (SA-10 Grumble), S-300V (SA-12 Gladiator) și 9К34 Strela-3 (SA-14 Gremlin).

Nu se cunoaște ce țări au decis să transfere Ucrainei astfel de echipamente, dar singurele țări NATO care dispun de sisteme de origine sovietică sunt Grecia (S-300PMU-1, 9K33 Osa), Bulgaria (S-300PMU, 9K33 Osa), România (9K33 Osa), Slovacia (S-300P) și Polonia (9K33 Osa). Diverse țări din fostul bloc sovietic dețin și sisteme antiaeriene din familia Strela, inclusiv România (CA-94, CA-95).

Slovacia a anunțat joi că nu a ajuns încă la un acord privind transferul către Ucraina a singurului său sistem de tip S-300, însă, în cazul în care Bratislava va obține un alt sistem antiaerian comparabil, atunci va fi bucuroasă să ajute Kievul în acest fel.

Orice țară care furnizează S-300 va primi probabil sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, în locul capacității la care ar renunța, potrivit unor surse familiare cu negocierile, citate de CNN.

Așa cum am relatat anterior, în urma eșecul transferului avioanelor MiG-29 poloneze, SUA și NATO au analizat diverse modalități consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei. Sistemele de origine sovietică – în mod ideal cele mobile – au fost considerate ca fiind cea mai bună opțiune, deoarece ucrainenii sunt deja familiarizați cu utilizarea lor, a indicat un oficial de la Pentagon.