Apărare

Modificările la Legea pensiilor militare vor fi votate de Parlament. Indexarea pensiilor militare se amână.

Foto; Arhiva

Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare de stat, care elimină unele discriminări existente în materie de pensii militare, va fi votat în luna ianuarie în Parlament, având susținerea actualului guvern.

Anunțul a fost făcut marți, la o întâlnire a ministrului Apărării cu Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

În ceea ce privește indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației participanții la întâlnire au fost informați că ”la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021”, din cauza ”constrângerilor bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”.

Modificarea Legii pensiilor militare de stat va fi dezbătut în Comisia pentru Apărăra a Camerei Deputaților la reluarea sesiunii parlamentare, în luna ianuarie 2021 și va fi aprobat de plen, având susținerea actualului guvern.

Ministerul Apărării Naționale are prevăzute în buget resursele necesare aplicării acestor modificări începând cu luna aprilie 2021.

Proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) este sprijinit atât de minister, cât și de structurile asociative , ”respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor existente în prezent și la crearea unui cadru adecvat actualizării și recalculării pensiilor militare”.

La întâlnirea cu ministrul Ciucă au fost prezenți președintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului (DRPCVP), generalul de brigadă Valeriu Roșu,