ApărareȘtiri

MSC20. Ciucă pledează pentru consolidarea NATO în regiunea pontică prin aplicarea unei viziuni de tip „o singură amenințare, un singur flanc, o singură prezență”

Ministrul apărării naționale la dezbaterea organizată de Center for European Policy Analysis și New Strategy Center (MApN)

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, prezent la Conferința de Securitate de la Munchen (MSC2020), a participat vineri, 14 februarie, în calitate de vorbitor principal, la masa rotundă intitulată „The Greater Black Sea Region: Competition for Sea Control or Sea Denial”, organizată de think tank-urile Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center (ROU).

Oficialul român a subliniat, în cuvântul său, importanța strategică crucială a regiunii Mării Negre pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că, în condițiile menținerii posturii asertive a Rusiei în regiune și a presiunii asupra întregului flanc Estic al NATO, este necesară implementarea unei abordări coerente şi cuprinzătoare la nivelul Alianţei, în cadrul acțiunilor actuale și viitoare de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare.

În context, ministrul apărării naționale a prezentat poziția României, deopotrivă geostrategică și geopolitică, pe flancul Estic al NATO, într-o regiune vulnerabilă a Alianței, și a subliniat necesitatea monitorizării atente a dezvoltărilor securitare din regiunea Mării Negre și, ca o consecință a acestora, nevoia de consolidare a prezenței NATO în regiune prin aplicarea unei viziuni de tip „o singură amenințare, un singur flanc, o singură prezență”. În acest sens, el a punctat importanța implementării eficiente a prezenței aliate adaptate și a Pachetului de la Washington pentru Marea Neagră, prin participarea tuturor aliaților și implicarea partenerilor regionali, în vederea îmbunătățirii capacității aliate de supraveghere și cunoaștere a situației și de intervenție în caz de necesitate.

În evidențierea necesității de coerență și coordonare a eforturilor comunității internaționale, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a pronunțat pentru creșterea sinergiei implicării NATO și Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, în domenii concrete cum sunt contracararea acțiunilor hibride și a amenințărilor cibernetice, dezvoltarea mobilității militare și a rezilienței statelor și societăților din această zonă.