ApărareȘtiri

UPDATE 2: Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu / Ce a comentat președintele Iohannis/ CCR a fost sesizată

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, a scris joi pe Facebook ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, precizând că ”de la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu”.

”Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană – pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar”, a spus Ciucă.

El a adăugat: ”Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale. Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara”, enumerând și alte restricții.

”Fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor”, a mai scris ministrul Apărării.

”Dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?”, și-a încheiat postarea ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Birourile permanente reunite au decis joi ca proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei comune de plen. Proiectul a trecut și de plenul reunit.

Ce a comentat președintele Iohannis 

Legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale are în vedere “o măsură care trebuie bine judecată”, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

“În esenţă, este o măsură care trebuie bine judecată. Când ajunge la mine, o să mă exprim atunci, fiindcă vreau să citesc în detaliu înainte să fac o afirmaţie publică, dat ţin să amintesc tuturor în acest context că noi, acum câţiva ani de fapt, am introdus impozitarea pe venit global ca o măsură de echitate socială, după care s-a renunţat uşor-uşor din motive evident electorale la acest impozit pe venit global. Cred că este o discuţie care e un pic mai amplă şi cu ocazia verificării acestei legi o să mai fac câteva afirmaţii”, a spus şeful statului.

  • Avocatul Poporului a sesizat CCR 

Curtea Constituţională a României a înregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal (”Legea pensiilor speciale”) , au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Până la acest moment, Curtea Constituţională nu a stabilit un termen la care urmează să fie discutată sesizarea.