ApărareȘtiri

Ministerul Apărării a semnat acordul de tip Guvern la Guvern pentru achiziția de baterii de coastă din SUA. Valoarea estimativă: 286 milioane USD

Rachetă Naval Strike Missile (Raytheon)

Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți semnarea acordului gov-to-gov, cu SUA, aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), ce are la bază rachete Naval Strike Missile (NSM), se arată într-un comunicat al MApN.

Costurile programului de înzestrare sunt estimate la 286 milioane de dolari (fără TVA), urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Prin semnarea acestui document, s-a atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, conform prevederilor Legii nr. 37/2021 pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi finalizat până în anul 2024, urmând ca echipamentele să fie livrate în trimestrul IV al anului respectiv.

Programul de înzestrare cuprinde și obligativitatea constituirii unui capacități de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria românească de apărare.

Operatorul economic național este obligat să asigure menținerea capacității de producție și mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemelor.

Operatorul economic nu va suporta costurile  aferente constituirii capabilității.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Așa cum am mai relatat, programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML) nu a fost unul lipsit de controverse și întârzieri.

Proiectată pentru a spori puterea de foc a vaselor de război ușoare, Forțele Navale ale SUA au selectat, în 2018, racheta Naval Strike Missile pentru a echipa navele de luptă destinate zonelor de coastă și viitoarele fregate din clasa Constellation – programul FFG(X).

De asemenea, Corpul Pușcașilor Marini va folosi rachete antinavă NSM pentru contracararea expansiunii chineze în Pacific, iar pe post de lansatoare ar putea folosi sisteme HIMARS, un tip de echipament care se va afla și în dotarea armatei române.

România nu va fi prima țară europeană care utilizează rachetele antinavă NSM pe post de baterie de coastă.  Forțele de apărare de coastă din Polonia utilizează baterii cu rachete NSM încă din 2013.

De altfel, un detașament al Forțelor Navale Poloneze, cu un sistem mobil de rachete sol-navă NSM „Kongsberg”, a participat la exercițiul „Sea Shield 21”, desfășurat în luna martie în România. Cu această ocazie, militarii români au avut oporunitatea să se familiarizeze cu acest sistem antinavă.

În prezent, Forțele Navale Române sunt dotate cu baterii de coastă care au proiectile antinavă sovietice de tipul P-21/22 (P-15 TERMIT, modernizat), o rachetă proiectată în anii ’50 și modernizată în anii ’70.

Sistem NSM/Kongsberg al Armatei Poloneze (MApN)