ApărareȘtiri

Ministerul Apărării a achiziționat kerosen pentru avioane în valoare de 600 de milioane de lei în luna ianuarie

Avion de lupta F-16 (FOTO: MApN)

Ministerul Apărării Naționale a semnat în luna ianuarie două acorduri-cadru cu firma Jetfly Hub SRL din Ploiești pentru achiziția de kerosen de avion în valoare totală de 600 de milioane de lei (fără TVA).

Deciziile de atribuire în cazul ambelor contracte au fost publicate în Jurnalul european pentru achiziții publice Tenders Electronic Daily.

Un prim acord-cadru, publicat pe 15 ianuarie, prevede furnizarea de combustibil turboreactor de aviație de tip Jet A1 Premium pentru unitățile militare din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene. Valoarea totală a contractului este 420 de milioane de lei (fără TVA). Contractul a fost atribuit în urma unei licitații electronice, în cadrul căreia au fost primite patru oferte. Criteriul de atribuire indicat în documente este prețul.

Două săptămâni mai târziu, pe 27 ianuarie, un al doilea acord-cadru pentru combustibil turboreactor de aviație pentru unitățile militare din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene a fost atribuit tot firmei Jetfly Hub SRL. Valoarea totală a celui de-al doilea contract se ridică la 179 de milioane de lei (fără TVA). Și acest contract a fost atribuit în urma unei licitații electronice, în cadrul căreia au fost primite patru oferte, se precizează în anunț.

Carburantul din clasa Jet A-1 este dedicat unor aplicații militare speciale.

Jet Fly Hub este o firmă privată românească care importă, distribuie și oferă servicii de stocare și prelucrare pentru jet și diesel într-un terminal hi-tech, amplasat în apropiere de Ploiești, potrivit paginii de Facebook a companiei.

Până în anul 2018, printr-un contract pe patru ani ani, Forțele Aeriene achiziționau combustibil de la Petrom Aviation. Ulterior, în urma unei licitații publice, noul furnizor al aviației a devenit Jet Fly Hub, relatează publicația Adevărul.