InfrastructurăȘtiri

Militarii vor putea folosi Uber-ul, autovehiculele electrice proprii, ambarcațiunile personale pentru deplasările în interes de serviciu

Militarii și polițiștii vor putea folosi Uber-ul și  autovehiculele electrice proprii la deplasările în interes de serviciu, se prevede într-un proiect de HG semnat de miniștrii Apărării, de Interne și directorii serviciilor de informații, document care urmărește o reglementare unitară a drepturilor de transport  pe teritoriul național a personalului din apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

Proiectul enumeră mijloacele de transport terestru, aerian, naval care pot fi folosite pentru drumurile în interes de serviciu sau în ”alte situații”.

Printre altele, este prevăzută ”deplasarea cu mijloace de transport în regim taxi și mijloace de transport alternativ cu autoturism și conducător auto”, cu autovehicule deținute ”în mod legal”, inclusiv cu sistem de propulsie electric (cu aprobarea șefilor ierarhici), cu ambarcațiuni cu motor deținute legal (în zona Deltei, pe Dunăre, în aceleași condiții).

HG stabilește și condițiile de călătorie în interes de serviciu cu transportul feroviar și naval, care sunt diferite în funcție de gradul personalului.  De exemplu, înalții funcționari publici și ofițerii pot merge cu orice tren, indiferent de distanță, la clasa 1. Generalii, amiralii, chestorii, inspectorii generali pot merge cu avionul la clasa economică, pe orice distanță. Pentru transportul public naval nu se fac diferențieri, tot personalul poate călători la tariful clasei 1.

Proiectul mai stabilește și modul de decontare a călătoriilor.

”Principala prevedere se referă la personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință și constă în înlocuirea sistemului de decontare a cheltuielilor efectuate pentru deplasarea la și de la locul de muncă cu acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, diferențiată în funcție de distanța dintre locul de muncă și localitatea de domiciliu sa reședință”, se spune în nota de fundamentare a HG.

Până acum, drepturile de transport pe teritoriul național ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională erau reglementate prin cinci acte normative , legiuitorii considerând că legislația trebuie ”asanată” printr-o o reglementare unitară.