ApărareȘtiri

Militarii vor putea fi testați antialcool și antidrog

Foto: Batalionul 265 Poliție Militară ”Tudor Vladimirescu” Oficial

Personalul militar și civil va putea fi testat antialcool și antidrog în timpul prezenței în obiectivele militare sau pe timpul executării misiunilor, conform unei dispoziții din Legea privind organizarea și funcționarea poliției militare, care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Printre atribuțiile poliției militare, enumarate în lege, este și aceea că ”execută, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate, testarea personalului militar și civil, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive sau de preparate stupefiante ori psihotrope, pe durata prezenței personalului în obiectivele militare sau în zonele militare restricționate, precum și pe timpul executării misiunilor”.

Însă,  stabilirea concentrației de alcool sau a cantității și spectrului de substanțe psihoactive sau preparate stupefiante se va  determină în instituțiile medico-legale autorizate, folosind truse standardizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

De asemenea, legea prevede că ofițeri din MApN, cu avizul conform al procurorului general al PÎCCJ, pot fi desemnați ca organe de cercetare penală specială în cazul înfracțiunilor comise de personalul militar al MApN.

Suplimentar, ofițerii din această categorie efectuează acte de urmărie penală sub conducerea și coordonarea procurorului militar și participă, împreună cu structuri ale poliției militare, după caz, la misiuni de urmărire, prindere și escortare a dezertorilor.