ApărareȘtiri

MBDA a obținut primul contract pentru sistemul de apărare aeriană Albatros NG

CAMM-ER (MBDA)

Producătorul european de rachete MBDA a primit de la un client internațional neprecizat un prim contract pentru Albatros NG, un nou sistem de apărare aeriană bazat pe CAMM-ER, varianta cu rază extinsă a familiei de rachete CAMM (Common Anti-air Modular Missile), se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Sistem antiaerian naval Albatros NG urmează să fie introdus în serviciu în 2024, fiind proiectat pentru diferite tipuri de nave care oferă capabilități de apărare aeriană pentru diverse platforme, inclusiv nave de patrulare, corvete și chiar distrugătoare, oferind un nivel complementar de apărare pentru vasele mai mari, deja echipate cu un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

Denumirea vine de vechile sisteme Albatros, utilizate forțe navale din mai multe țări, printre care și Italia.

De asemenea, sistemul poate fi ușor integrat în structura navelor, fără modificări semnificative; iar sistemul de Comanda și Controlul (C2) a fost proiectat pentru a permite o integrare flexibilă atât cu actualele sisteme navale de conducere a luptei (CMS), cât și cu cele noi.

Rachetele CAMM-ER au o rază de acțiune de peste 40 km, putând neutraliza amenințări diverse, precum (aeronave cu și fără pilot, muniție ghidată, rachete care zboară la joasă altitudine). CAMM-ER a fost selectată pentru noile sisteme de apărare aeriană cu baza la sol ale Forțelor Armate Italiene, iar sisteme din familia CAMM au fost deja livrate Forțelor Armate Britanice și altor țări.