ApărareȘtiri

Marea Britanie va realiza cele mai mari investiții în apărare după finalul Războiului Rece

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a anunțat joi o investiții masive în apărare, cele mai mari după sfârșitul Războiului Rece, informează agenția France Presse.

Șeful Guvernului de la Londra a afirmat că decizia are legătură cu faptul că situația internațională este „mai periculoasă” și „intens competitivă” decât oricând în ultimii 30 de ani.

Guvernul va suplimenta fondurile alocate pentru apărare cu încă 16,5 miliarde de lire sterline în următorii patru ani. Bugetul actual al Ministerului britanic al Apărării se ridică la peste 41 miliarde de lire sterline.

Aceste cheltuieli reprezintă o creștere cu circa 10% a cheltuielilor alocate apărării din bugetul actual, de circa 40 de miliarde de lire sterline, aproape 45 de miliarde de euro.

Investițiile vor consolida poziția Regatului Unit ca țara europeană care cheltuie cel mai mult pentru apărare și a doua la nivelul NATO, se afirmă într-un comunicat al Guvernului de la Londra.

“Am luat această decizie în contextul pandemiei, deoarece apărarea Marii Britanii trebuie să vină pe primul loc”, a afirmat Boris Johnson, menționând că oferă țării oportunitatea de a pune capăt unei „ere de retragere”, „să-și întărească influența în lume”, „să fie pionieră în noile tehnologii și să apere țara noastră și modul nostru de viață”.

Regatul Unit va investi astfel 190 de miliarde de lire (212 miliarde de euro) în apărare în următorii patru ani, adică 2,2% din PIB-ul său, “mai mult ca orice altă ţară europeană” și “mai mult ca orice alt aliat din cadrul NATO, exceptând SUA”, a spus el.

Acest angajament va permite Regatului Unit să „investească în tehnologiile de ultimă oră”, potrivit Downing Street, premierul anunțând și înființarea unei „agenții dedicate inteligenței artificiale” și a unui „nou comandament spațial”, pentru a trimite în spațiu “sateliți britanici” şi “prima noastră rachetă, din Scoția, în 2022”.

Toate aceste proiecte vor permite crearea până la 10.000 de locuri de muncă pe an, a subliniat Boris Johnson, relatează agenția Agerpres.