Marea Britanie: Creștere alarmantă a numărului atacurilor cibernetice ransomware pe tema pandemiei COVID-19
Centrul Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a avertizat recent că hackerii profită de temerile provocate de pandemia de coronavirus pentru a comite atacuri informatice de tip ransomware și alte escrocherii, inclusiv furt de identitate sau fraude financiare, potrivit postului Sky News și site-ului de știri din domeniul tehnologiei ZDnet.
Experții britanici au transmis că atacurile se bazează în special pe e-mailuri de tip phishing, care conțin link-uri sau materiale atașate, despre care hackerii pretind că oferă informații importante despre virus. Odată deschise, aceste mesaje infectează computerul cu malware, lucru ce permite exploatarea victimei atacului.
Our experts have revealed phishing attacks exploiting worries over COVID-19 https://t.co/iZk9bK96Ln pic.twitter.com/kvt2nE1mcB
— NCSC UK (@NCSC) March 17, 2020
Autoritățile din Marea Britanie au raportat luni că au luat măsuri pentru a descoperi și ștergere în mod automat site-urile web periculoase create de hackeri. Agenția de cibersecuritate de la Londra afirmă că măsurile au fost luate în contextul depistării unei creșteri a apariției paginilor web suspecte privind coronavirusul, despre care autoritățile cred că au fost create de hackeri care încearcă să exploateze temerile generate de pandemie.
Agenția britanică, parte a Centrului Guvernamental pentru Comunicații (GCHQ) avertizează că, pe măsură ce pandemia se va agrava, este probabil ca volumul incidentelor de hacking care încearcă să exploateze criza să crească.
„Știm că infractorii cibernetici sunt oportuniști și încearcă să exploateze temerile oamenilor, și fără îndoială la fel a fost cazul și cu epidemia de coronavirus”, a declarat Paul Chichester, directorul de operațiuni al NCSC.
Atacurile cibernetice legate de coronavirus au fost identificate de companii și agenții guvernamentale de securitate cibernetică din întreaga lume.
Experții în securitate cibernetică au avertizat, de asemenea, că hackerii au început să creeze site-uri având adrese similare cu ale unor instituții medicale majore, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății.
Infractorii creează nume de domeniu similare cu adresele web reale ale acestor organizații pentru a înșela utilizatorii și pentru a le „cere parole și chiar donații în monede virtuale pentru a finanța un vaccin fals”, a transmis NCSC.