ApărareȘtiri

MApN și MAI au refuzat avizarea Memorandumului privind reforma sistemului de pensii, care va afecta pensiile militare

Militari romani la exercițiul Saber Junction 21 (US Army/MApN)

MApN și MAI au refuzat avizarea Memorandumului guvernamental privind reforma sistemului de pensii, care va afecta nivelul pensiilor militare, cele două ministere returnând proiectul la Executiv, cu observații, rezultă dintr-o notă de informare pusă la dispoziția membrilor guvernului de către ministrul Muncii.

SRI și Ministerul Justiției nu au emis încă avize, MIPE a avizat documentul cu observații și doar Ministerul Dezvoltării a dat, până la acest moment, un aviz favorabil.

”Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora”, se spune în Nota de informare privind   adoptarea și implementarea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 aferent reformei sistemului de pensii din cadrul PNRR – indemnizațiile/pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare.

Guvernul susține că noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu și că recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare.

Nota de informare, semnată de ministrul Muncii, avertizează că noua lege a pensiilor trebuie să intre în vigoare la 31 decembrie 2022, conform angajamentelor asumate prin PNRR.