ApărareȘtiri

MApN estimează că valoarea plăților către firmele românești va fi cu 700 de milioane de lei mai mică în 2021 față de anul trecut

Sursa: MApN

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat joi că estimează că valoarea plăților directe și indirecte către operatorii economici din economia națională se va ridica la peste 1,8 miliarde de lei în 2021, adică cu până la 700 de milioane de lei mai puțin decât anul trecut, când ministerul a efectuat plăți directe către companiile din România în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei și indirect, încă aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori firme din industria națională.

Nicolae Ciucă a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din industria de apărare şi cea aeronautică, ocazie cu care s-au purtat discuții despre modurile în care industria de apărare din țara noastră poate absorbi un procent cât mai mare din fondurile pe care Ministerul Apărării le alocă pentru achiziții și mentenanță.

Oficialul a adăugat că MApN a transmis specialiștilor din Ministerul Economiei informații privind programele esențiale de înzestrare și la achizițiile certe pe care Armata României le va face de la operatorii economici naționali în perioada 2021-2030. Potrivit ministrului, aceste informații vor permite operatorilor economici să se dezvolte odată cu evoluția tehnologică din înzestrarea Armatei României și să investească în retehnologizare, pentru a se putea încadra în standardele de calitate necesare producției și mentenanței echipamentelor militare.

Nicolae Ciucă a subliniat că a dat asigurări că toate procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare vor implica și industria de apărare din România.

“Dacă anul trecut MApN a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei și încă aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria națională, estimăm ca în 2021 plățile directe și indirecte către operatorii economici vor depăși 1,8 miliarde de lei”, se mai arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a ministrului Apărării, Nicolae Ciucă.

Cu tensiunile dintre Rusia și NATO la cote ridicate și în anul 2020, modernizarea Forțelor Armate Române a continuat accelerat în această perioadă, fiind livrate o serie de echipamente militare moderne, comandate în anii anteriori, precum Patriot, HIMARS, Piranha V . Totodată au fost și inițiate noi programe de înzestrare (platforme de transport pe roți de la IVECO Defence, baterii de coastă) sau de modernizare (IAR-99). Din păcate, participarea industriei românești la acest programe este una redusă, deoarece în multe cazuri (Patriot, HIMARS) a fost preferată varianta achiziției directe prin contract tip “guvern la guvern”, fără offset, fără transfer de tehnologie sau know-how.