Maia Sandu: Divizarea R.Moldova în pro-ruși și pro-europeni este una artificială și este instrumentalizată de politicieni
Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că divizarea locuitorilor Republicii Moldova în pro-ruși și pro-europeni este este una artificială și este instrumentalizată de politicieni, și l-a acuzat pe Dodon că mizează mult pe polarizarea și radicalizarea societății, fiindcă doar așa speră să se mențină la putere.
“Această divizare este una artificială şi este instrumentalizată de politicieni. Văzând că pierde puterea, Dodon a început să recurgă la cea mai mârşavă metodă posibilă de a mobiliza electoratul – promovarea discursului de ură şi instigarea la ură interetnică, răspândind cele mai abjecte minciuni. Este o atitudine total iresponsabilă, care trebuie sancţionată nu doar politic, dar şi penal, deoarece consecinţele unei radicalizări sociale ar putea fi grave. Asemenea indivizi trebuie opriți”, a afirmat Maia Sandu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Fosta șefă a Executivului de la Chișinău a subliniat că în cazul în care va deveni președintele țării va promva unitatea.
“Eu îmi doresc ca toți cetățenii Republicii Moldova să trăiască în bunăstare, indiferent de limba vorbită sau de etnie. Și voi munci pentru ca fiecare om din ţara noastră să privească ziua de mâine cu încredere, fără frică pentru el și familia lui. Și sper să ajungem într-o zi în care politicienii nu vor mai îndrăzni să ne învrăjbească”, a explicat Maia Sandu.
În ceea ce privește conflictul din Transnistria, Maia Sandu a afirmat că acest conflict a servit drept o sursă de venit pentru politicienii de la Chișinău și de la Tiraspol.
“Din păcate, guvernările precedente nu au avut o abordare strategică cu privire la reglementarea conflictului transnistrean. Cu unele excepții, acest conflict a servit drept o sursă de venit pentru politicienii de aici și de dincolo de Nistru. O sursă imensă de bani care nu sunt raportați nicăieri”, a afirmat fosta șefă a guvernului din R.Moldova.
“Prin urmare, prima condiție esențială este oprirea schemelor cu gaze, electricitate și contrabandă regională din care extrag bani ilegali politicienii corupți din Republica Moldova”.
“În al doilea rând, trebuie să devenim mult mai atractivi ca stat pentru malul stâng. Să combatem corupția, să sprijinim antreprenoriatul, să creăm locuri de muncă bine plătite și să asigurăm pensii suficiente pentru un trai demn. În al treilea rând, trebuie să revigorăm formatul 5+2. Doar o abordare consecventă și complexă ne poate apropia de o soluționare a conflictului în interes național și în interesul oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.
Referitor la modul în care va aborda relația cu Rusia în cazul unei victorii în scrutinul de duminică, Maia Sandu a afirmat că va “duce o politică externă responsabilă, pornind de la interesele cetăţenilor noştri”.
“Voi depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor noastre naționale, și nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, așa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – conducerea Moldovei trebuie să asigure condiții bune cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie și securitate socială. Trebuie să găsim soluții durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziții comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios și consecvent cu privire la soluționarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaționali”, a explicat Maia Sandu.
Fosta șefă a guvernului a subliniat că obiectivul său ca președinte va fi “să scoat țara din sărăcie și să întorc autoritățile cu fața la nevoile oamenilor”.
“Voi cere Parlamentului și Guvernului să pună pe agendele lor soluțiile necesare la problemele cu care se confruntă țara. Voi veni cu inițiative legislative și voi merge în Parlament pentru a le promova. Mă voi ghida după un principiu clar – apărarea și reprezentarea cetățenilor”.