Macedonia de Nord a devenit vineri, în mod oficial, cel de-al 30-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice (NATO), a anunțat organizația de securitate, relatează publicația La Libre Belgique.
Congratulations to North Macedonia 🇲🇰 – happy and proud to welcome you to the #NATO family as our 30th member!
📸 20 November 2019 @NATO HQ with Foreign Minister @Dimitrov_Nikola pic.twitter.com/UenK85fmLk
— Mircea Geoana (@Mircea_Geoana) March 27, 2020
“Macedonia de Nord este acum parte a familiei NATO, o familie formată din treizeci de națiuni și aproape un miliard de oameni. O familie bazată pe credința că indiferent de provocările cu care ne confruntăm, suntem cu toții mai puternici și mai în siguranță”, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
“Calitatea de membru va aduce mai multă stabilitate în Balcanii de Vest. Acest lucru este bun pentru regiune și pentru securitatea euro-atlantică”, a adăugat oficialul.
Welcome to #NATO, #NorthMacedonia! It’s been a long road, but all your efforts have paid off. The formal accession process is now complete, and we are glad to have the 30th member of our Alliance with us: https://t.co/g6HxvQ4OlT 🇲🇰 #WeAreNATO
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 27, 2020
“Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va promova o mai mare integrare, reforme democratice, comerț, securitate și stabilitate în toată regiunea”, a declarat, la rândul său, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.
“Ușa către NATO rămâne deschisă țărilor doritoare și capabile să întreprindă reformele necesare pentru a îndeplini standardele înalte ale Alianței și să accepte responsabilitățile, precum și beneficiile apartenenței”, adăugat șeful diplomației americane.
Pompeo a reafirmat, cu această ocazie, “angajamentul Statelor Unite față de apărarea colectivă în temeiul articolului 5, piatra de temelie a Alianței Transatlantice”.
Aderarea țării balcanice a fost posibilă datorită unui acord cu Grecia privind noul nume al țării, prin care și schimbat numele în “Republica Macedonia de Nord”, în loc de “Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei” (FYROM, engleză), pentru a se diferenția de provincia Macedonia din nordul Greciei.
La rândul lor, cele 27 de state membre ale UE au convenit joi să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania. Procesul va dura însă câțiva ani.