Apărare

Lockheed Martin începe să simtă efectele pandemiei. Programul F-35 va fi cel mai afectat

Sursa: Lockheed Martin

Compania americană Lockheed Martin estimează că producția de echipamente militare ar putea fi afectată semnificativ de pandemia de coronavirus, impactul crizei fiind în mod special resimțit de programul F-35, informează agenția de știri United Press International.

Marillyn Hewson, președintele și directorul general al Lockheed Martin, a declarat recent că firma și-a redus estimările privind vânzările pe anul 2020 ca urmare a impactului pandemiei.

Ken Possenriede, directorul financiar al companiei, a explicat că programul F-35 va fi cel mai afectat de pandemiei, din cauza perturbării activității în uzinele sale și problemelor cu care se confruntă furnizorii de care depinde producția acestor avioane de generația a cincea.

Compania a anunțat că, în ceea ce privește situația financiară, pandemia “nu avut un impact semnificativ” asupra rezultatele financiare ale Lockheed Martin pe primul trimestru, publicate pe 21 aprilie. Însă, pe măsură ce pandemia se agravează, compania începe să vadă efecte în plan financiar, impactul fiind în mod particular sesizabil în ceea ce privește lanțul său de aprovizionare.

“Începem să întâmpinăm probleme în fiecare dintre domeniile noastre de afaceri din cauza coronavirusului”, a afirmat Hewson, potrivit site-ului SpaceNews.

Pe de altă parte, în timp ce unele companii au fost nevoite să disponibilizeze o parte din personal, Hewson a declarat că Lockheed continuă să angajeze noi angajați. Compania a angajat aproape 1.000 de noi angajați în ultimele săptămâni și caută să angajeze alți aproximativ 5.000 de oameni.

Posenriede a mai spus că Lockheed se așteaptă – sau cel puțin speră – că partea cea mai grea a pandemiei se va încheia în următoarele luni.

“În general, a fost un trimestru bun pentru afaceri într-o perioadă incertă și unică”, a declarat Kenneth Possenriede.

Vânzările nete ale Lockheed Martin au ajuns la 15,7 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, față de 14,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat compania pe 21 aprilie. Câștigul net a crescut ușor, de la 1,704 miliarde în primul trimestru al anului trecut, la 1,717 miliarde de dolari în T1 2020.

Oficiali din cadrul Departamentului Apărării din SUA au declarat pe 20 aprilie că anticipează întârzieri de aproximativ trei luni în privința programelor majore de achiziție militară din cauza pandemiei. Iar Ellen Lord, subsecretar pentru Achiziții în cadrul Pentagonului, a declarat că aviația este sectorul “cel mai afectat”.