ApărareIntelligenceȘtiri

Lituania: Un elicopter militar din Belarus a pătruns în spațiul aerian al UE și NATO

Sursa: BelTA

Autoritățile de la Vilnius au anunțat că un elicopter militar Mi-24 din Belarus a pătruns luni în spațiul aerian al Lituaniei, țară membră UE și NATO. Pe de altă, regimul de la Minsk susține că contracarat o „tentativă de încălcare” a spațiului său aerian din partea unei țări occidentale care susține protestele antiguvernamentale, informează publicația La Libre și postul public LRT.

Potrivit oficialilor de la Vilnius, elicopterul din Belarus a zburat timp de câteva minute în spațiul aerian lituanian.

“Belarusul a încălcat spațiul aerian lituanian”, a afirmat ministrul de Externe de la Vilnius, Linas Linkevičius, care a precizat că a trimis o scrisoare de protest ambasadorului Belarusului.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Belarus a transmis că a folosit elicopterele militare pentru a opri opt baloane aeriene „cu sloganuri antiguvernamentale” să treacă frontiera în timpul manifestației Freedom Way din Lituania. De asemenea, un diplomat lituanian a fost convocat la MAE de la Minsk pentru a fi informat cu privire la încălcarea spațiului aerian bielorus dinspre Lituania pe 23 august.

Liderul de la Minsk a promis anterior că va „preveni acțiunile de acest fel”.

Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a obținut un nou mandat de președinte în urma alegerilor din 9 august, câștigate la un scor neverosimil: cu peste 80% din voturi.

Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți, iar un tânăr demonstrat și-ar fi pierdut viața.

Duminică, aproximativ 50.000 de persoane – inclusiv președintele lituanian Gitanas Nausėda și alți oficiali – au format un lanț uman de la Vilnius până la granița cu Belarusul pentru a-și exprima solidaritatea cu protestatarii din țara vecină.

De asemenea, autoritățile din Belarus și-au intensificat campania de arestare a liderilor și simpatizanților opoziției după un protest masiv desfășurat duminică la Minsk.

Simpatizanții opoziției, pe lângă demonstrațiile zilnice, au inițiat greve care au afectat sectoarele cheie ale economiei bieloruse, dar aceste acțiuni au pierdut din amploare ca urmare a presiunilor autorităților asupra muncitorilor.

Președintele de la Minsk a acuzat Statele Unite și Europa că orchestrează protestele din Belarus, izbucnite în urma unui scrutin prezidențial controversat, care s-a terminat cu o victorie neverosimilă a acestuia.

Într-o înregistrare difuzată duminică, Lukașenko a apărut îmbrăcat cu o vestă antiglonț și înarmat cu o pușcă de asalt în apropierea reședinței sale din Minsk, numind protestatarii „șobolani”.

Înainte de alegeri, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce regimul de la Minsk a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.