ApărareȘtiri

Liderii marilor puteri au ajuns la un acord privind un armistițiu global pe perioada pandemiei, susține Macron

Franța, Statele Unite, Marea Britanie și China au căzut de acord de principiu asupra unui armistițiu global pe durata pandemiei de coronavirus, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, care a precizat că probabil și președintele Rusiei va fi de acord cu această înțelegere, relatează Radio France International și Business Insider.

Totuși, în pofida acestui acord de principiu, tensiunile între marile puteri par să nu se fi redus, ba chiar dimpotrivă: un avion rusesc a efectuat miercuri manevre periculoase în proximitatea unei aeronave americane de patrulare maritimă; Moscova a testat din nou o armă antisatelit; SUA și alte țări occidentale acuză Beijingul că a ascuns informații despre pandemie; iar China efectuează exerciții navale provocatoare în apropierea Taiwanului, profitând de faptul că atenția comunității internaționale este focusată pe lupta împotriva coronavirusului.

“Președintele Xi Jinping mi-a confirmat acordul”, a afirmat Macron, într-un interviu difuzat marți seară de postul Radio France International. “Președintele Trump mi-a confirmat acordul. Primul ministru Boris Johnson mi-a confirmat acordul. Cred că și președintele Putin va fi sigur de acord”, a adăugat liderul francez.

Macron nu a oferit detalii suplimentare despre conversațiile sale cu liderii mondiali.

Un reprezentant al Kremlinului a declarat miercuri că liderul Rusiei “cel mai probabil” ar fi de acord cu o astfel de înțelegere.

Un astfel de acord ar fi un moment epocal care ar permite comunității internaționale să se concentreze asupra combaterii COVID-19.

Inițiativa lui Macron nu este prima în acest sens. La sfârșitul lunii martie, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat un apel la o “încetare imediată a focului, peste tot în lume”, pentru a cruța de “furia coronavirusului” cei mai vulnerabili civili, cei aflați în țările devastate de război, în special în Siria, informează publicația La Depeche. 

De asemenea, cu ocazia mesajului său tradițional de Paște – “Urbi et Orbi”, Papa Francisc a lansat un puternic apel la unitate în fața pandemiei. “Nu acesta este timpul dezbinărilor. Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilități în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală și imediată în toate colțurile lumii. Nu acesta este timpul în care să se continue producția și traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor și salvarea de vieți omenești“, a afirmat Suveranul Pontif, potrivit Vatican News.

Sursa: Chinese Mission to UN

China, vizată de o avalanșă de critici privind lipsa transparenței, a revizuit în creștere cu 50% bilanțul pandemiei în orașul Wuhan

Pe fondul criticilor privind lipsa de transparență, China a anunțat vineri că a revizuit bilanțul deceselor provocate de COVID-19 la Wuhan, epicentrul pandemiei, adăugând 1.290 de decese. Potrivit celor mai noi date oficiale, numărul morților la Wuhan este cu 50% mai mare decât cel comunicat anterior.

SUA, Marea Britanie, Franța și alte state occidentale au

Într-un interviu acordat joi publicației Financial Times, liderul de la Paris a vorbit despre faptul că există multe lucruri necunoscute despre modul în care Beijing a gestionat pandemia.

“Să nu fim naivi și să spunem că s-au descurcat mult mai bine decât noi”, a afirmat Macron despre modul în care China a gestionat criza.

“Nu știm. Cu siguranță, s-au întâmplat lucruri despre care nu știam”, a adăugat Macron.

Emmanuel Macron a subliniat că în statele democratice, care garantează libertatea informațiilor și a expresiei, gestionarea crizei a fost transparentă și a făcut obiectul unor dezbateri, spre deosebire de regimurile în care informațiile și expresia sunt controlate.

La rândul său, Trump și Administrația SUA au acuzat Beijingul că a “ascuns” gravitatea epidemiei.

Pe de altă parte, în apărarea Chinei a sărit președintele rus Vladimir Putin, care a afirmat că acuzațiile la adresa Beijingului sunt “contraproductive“.