Știri

Legea pensiilor de serviciu: trei avize și niciun raport în peste două luni de stat în comisiile Camerei

Foto: MApN Oficial

PL-x 244, legea-carusel a pensiilor de serviciu a ”adunat” trei avize și niciun raport în peste două luni și jumătate de când se află în comisiile de la Camera Deputaților, în condițiile în care pentru dezbatere și adoptare în plen se aprobase procedură de urgență.

Ultimul aviz dat a fost de la Comisia juridică, într-o ședință din 7 iunie, când deputații au decis cu majoritate de voturi să acorde un aviz favorabil, fără amendamente. Aceeași conduită au avut-o alte două comisii avizatoare: de politcă externă și cea pentru drepturile omului. În schimb, din 3 aprilie și până acum, Comisia pentru Apărare nu a găsit loc pe ordinea de zi a ședințelor sale pentru o lege majoră pentru personalul din SNAOPSN.

La fel și comisiile de raport, Muncă și Buget-Finanțe. În Comisia de muncă a avut loc o discuție generală, pe 30 mai, după care, moment în care președintele comisiei, Adrian Solomon (PSD) a declarat că în termen de ”maxim zece zile” ministerele vor trimite puncte de vedere față de modificările propuse de coaliție și se va cere și o nouă opinie a Comisiei Europene. Nici acest termen nu a fost respectat. Comisia ar fi trebuit să dea raport pe lege în…24 aprilie.

Ministrul Muncii a susținut recent că guvernul dorește ca legea să fie votată până la încheierea actualei sesiuni parlamentare. Dar vorbim despre o lege, în care nu doar toate termenele au fost depășite , ci și toate declarațiile au rămas neconfirmate în practică.

  • Prevederile din PL-x 244 referitoare la pensiile militare de stat

Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Un număr de 22 de tipuri de venituri au fost eliminate din baza de calcul a pensiilor militare. Față de proiectul de lege original (cel aprobat de guvernul Ciucă), care conținea 17 categorii de venituri,  în urma dezbaterilor și votului din Senat, din baza de calcul a pensiilor militare au mai fost eliminate încă 5 categorii, între care sporurile și stimulentele acordate în perioada pandemiei de Covid-19.