ApărareȘtiri

Legea pensiilor de serviciu a fost aprobată, pensiile militare au perioadă de grație până în 2030

Foto: mapn.ro

Plx-244 care aduce modficări regimului pensiilor de serviciu, înclusiv celor militare, a fost aprobat luni de Camera Deputaților cu  196 voturi “pentru”, 32 “contra” şi 14 abţineri, însă actul normativ se va întoarce la Senat.

”Amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege față de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Legea se
întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, se spune în raportul semnat de către președinții Comisiilor pentru Muncă și de Buget ale Camerei.

Raportul Comisiilor de Muncă și Buget-Finanțe a fost dat în ultimul moment și a fost favorabil, cu majoritate de voturi, dar cu amendamente admise și respinse.

Proiectul prevede, referitor la pensiile militare că vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 65 de ani, iar atingerea acestei vârste se face eșalonat.

De asemenea, pentru pensiile militare de stat se prevede o perioadă de grație, până în 2030.

Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, la alegerea persoanelor dintr-un număr de luni consecutive, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, după caz, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie la data deschiderii drepturilor de pensie”, se spune în proiect.

La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.

Proiectul nu prevede desfiinţarea pensiilor de serviciu, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele Comisiei pentru Muncă, Adrian Solomon (PSD), citat de Agerpres.

  • Citiți și: https://umbrela-strategica.ro/varsta-de-pensionare-la-militari-este-de-60-de-ani-pana-in-2030-baza-de-calcul-se-modifica-din-2024/