EnergieȘtiri

Legea offshore a trecut de Parlament

Sursa: BSOG

Legea offshore, cum este cunoscut proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.256/2018, a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților cu 248 de voturi pentru și 34 împotrivă, Camera fiind decizională. Legea a fost dezbătută în procedură de urgență.

Legea, aprobată săptămâna trecută și  de Senat, intră în intervalul de control al constituționalității, când se pot depune sesizări în acest sens, după care va fi trimisă la promulgare.

  • Principalele prevederi, așa cum au fost sintetizate de economica.net:

-Se păstează nivelul actual al taxăriil (cel de la 1 ianuarie) pe toată durata acordului de concesiune petrolieră.

-Impozitul suplimentar se păstrează, dar pragurile de preț de la care el se aplică cresc. Astfel, impozitul suplimentar va avea în cote cuprinse între 15% și 70%, dar nivelul minim se va aplica de la prețuri de 85 de lei/MWh de gaze, nu de la 47 de lei, cât era în vechea lege.

-Limita maxima a deducerii investițiilor în segmentul upstream a fost ridicată la maximum 40% (era 30%) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.

-Sumele încasate de stat în contul impozitului suplimentar merg într-un fond destinat extinderii rețelelor de gaze. Guvernul poate decide însă și alte destinații.

-Impozitul asupra veniturilor suplimentare reprezintă, pentru companii, cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal

-Prevederile din legea actuală se vor aplica și zăcămintelor de uscat de mare adâncime (peste 3.000 de metri)

-Companiile nu mai sunt obligate să vândă o anumită cotă din producție pe piața internă, iar prețurile pentru gazele extrase nu vor fi reglementate.

– Guvenul poate decide introduce restricții temporare de preț și vânzare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.