Apărare

Legea care modifică termenii pensiilor de serviciu a rămas blocată la comisiile din Senat, aprobarea tacită se aproprie rapid

Foto: MApN Oficial

Proiectul de lege -carusel care modifică mai multe acte normative ce privesc regimul pensiilor de serviciu (inclusiv a celor militare) a râmas blocat la comisiile de specialitate din Senat, nici în această săptămână de activitate parlamentară nu s-a produs vreo evoluție în traseul legislativ.

Situația de blocaj durează de peste o lună, de când Biroul Permanent al Senatului a aprobat prelungirea termenului de avizate și dezbatere de la 45 la 60 la zile. De atunci, niciuna dintre cele trei comisii de specialitate principale – Juridică, Apărare, Muncă – nu a emis vreun raport (de admitere, de admitere cu amendamente sau de respingere). Mai mult, nu a fost dat nici aviz din partea Comisiei pentru buget-finanțe. Comisiile de raport, locul de unde ar fi putut fi deblocată sunt conduse de senatori ai coaliției de guvernare.

În aceste condiții, dacă nu vor interveni modificări ale situației, proiectul de lege, așa cum a fost aprobat de guvernul Ciucă, se îndreaptă rapid spre aprobarea tacită, adică spre trecerea de Senat fără dezbateri și aprobare în plen.  Termenul de aprobare tacită este la 31 martie.

Ordinea de zi pentru ședințele plenului Senatului se stabilește în ședința Biroului Permanent, care se desfășoară în ziua de luni. Or, pentru introducerea pe ordinea de zi a uneia dintre ședințele de plen ale săptămănii viitoare, este necesară depunerea rapoartelor și avizelor restante sau înscrierea pe ordinea de zi sub rezerva depunerii lor. Dacă acest lucru nu se întămplă în timpul ședinței de luni, teoretic, la limită, s-ar putea recurge la o procedură separată de înscriere. Însă condiția tehnică rămâne aceeași: depunerea rapoartelor de la Juridică, Muncă și Apărare și avizul de la Buget-Finanțe.

Demersurile sus-menționate trebuie făcute dacă se dorește dezbaterea legii în plen și un vot în plen. Altfel, proiectul de lege trece tacit și merge la Camera Deputaților, care este decizională.

Din punct de vedere politic, este clar că blocajul este cauzat de așteptarea unui semnal de la cel mai înalt nivel al coaliției. ”Duminică trebuie să stabilim în coaliţie care sunt amendamentele, astfel încât să se continue dialogul cu Comisia”, este cea mai recentă precizare a președintelui PSD Marcel Ciolacu. Amendamentele ar trebui să vină de la ministerele de resort (MApN, MAI, Justiției, MAE) și integrate de Ministerul Muncii. În ceea ce privește cele ale MApN, situația este mai complexă, pentru că amendamentele ar trebui să aibă și acceptul serviciilor de informații (al căror personal este tot militar).

Să ne amintim un episod din vara anului trecut, când MApN și MAI au refuzat să avizeze Memorandumul guvernamental privind reforma sistemului de pensii, care afecta nivelul pensiilor militare și l-au returnat cu observații, iar SRI s-a făcut că uită. Întîmplarea a produs ceva vâlvă și ministrul Muncii s-a grăbit atunci să o minimalizeze.

Ziua de duminică, 26 martie ar trebui să aducă noutăți și să dea o direcție în acest dosar fierbinte al momentului, care va influența starea și condiția unor comunități profesionale importante. Evident, dacă liderii coaliției își vor lua responsabilitatea să împingă lucrurile înainte. Într-un fel sau altul, cu însușirea consecințelor de rigoare. Altfel, proiectul de lege merge pe șest la Camera Deputaților, fără nicio rezolvare de fond.