ApărareȘtiri

Lavrov: Rusia nu a folosit niciodată mercenari din Siria în Ucraina/Putin: Rusia va folosi „voluntari” din Orientul Mijlociu

Sergei Lavrov (Tass)

Rusia nu folosește mercenari din Siria sau alte țări în Ucraina, a declarat de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aparent contrazicându-l pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care luna trecută a dat ordin să fie aduși „voluntari” din Orientul Mijlociu pentru a lupta în Ucraina, dar care se pare că nu vor chiar gratis.

“Nu am folosit niciodată mercenari. Vă pot asigura că oamenii din Siria sunt ocupați cu propriile afaceri”, a spus ministrul rus de Externe, într-un interviu pentru Al Arabiya, informează agenția TASS.

Însă, afirmația lui Lavrov intră în contradicție cu ordinele lui Putin, care în luna martie a dat undă verde pentru transportarea spre zona de război din Ucraina a mii de “voluntari” din Orientul Mijlociu.

Dar “voluntari” lui Putin nu vor lupta chiar gratis; presa internațională descoperind cazuri de luptători irakieni care au primit oferte bănești pentru a lupta în armata rusă.

Ali Jafar Askar, un membru al miliției irakiene Asaib Ahl al-Haq, a declarat agenției japoneze de știri Nikkei că i s-au oferit 400 de dolari pe săptămână pentru a lupta în armata rusă. „Acum este momentul să luptăm cu imperialismul și să-l înfrângem”, a spus el, exprimându-și interesul de a se alătura conflictului din Europa.

Mohammed al-Saqir, în vârstă de 40 de ani, membru al unei alte miliții irakiene, a spus că a primit și el o ofertă similară.

Pentagonul SUA a transmis că a observat indicii că grupul Wagner a recrutat luptători din Siria, Libia și alte țări cu scopul de a desfășura „aproximativ o mie” de luptători în estul Ucrainei.

Jurnaliștii de la Al Jazeera a relatat că Moscova, prin intermediul companiei de mercenari Wagner Group și milițiilor siriene fidele regimului Assad, au recrutat oameni pentru a lupta alături de trupele rusești în Ucraina. Mii de oameni din această țara devastată de război și-au exprimat interesul de a se înscrie.

Salariile încep de la 200-300 de dolari pe lună pentru voluntarii care lucrează ca agenți de securitate pentru protecția obiectivelor, dar cei cu experiență militară semnificativ sunt plătiți cu salarii mai mari, depășind 1.000 de dolari pe lună, susține Omar Abu Layla, un activist sirian refugiat în Europa.

Este o remunerație atractivă într-o țară în care 90 la sută din populație trăiește în sărăcie.

Abu Layla a spus că mulți sirieni care se oferă voluntari nu o fac doar pentru bani, ci și în speranța obținerii unor funcții în Siria sau în încercarea de a emigra în Europa.

Momentan nu este clar dacă vreun luptător sirian a ajuns până acum pe frontul din Ucraina.

Pe de altă parte, Moscova susține că toți cetățenii străini care luptă de partea Kievului sunt “mercenari”.