Lavrov: Rusia este pregătită să includă racheta hipersonică Avangard în negocierile privind prelungirea ultimului acord privind controlul armelor strategice
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să includă rachetele balistice intercontinentale RS-28 Sarmat și sistemul de rachete hipersonice Avangard în negocierile privind prelungirea înțelegerii Noul START, ultimul acord internațional de control a armelor strategice, care urmează să expire 2021.
Noul Tratat pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START), încheiat între cele mai mari puteri nucleare de pe glob, Rusia și Statele Unite, și care a intrat în vigoare în februarie 2011, limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).
„Am prezentat deja Avangard americanilor și vom fi gata să facem același lucru cu Sarmat într-o anumită fază”, a spus ministrul de Externe, într-un interviu în cadrul emisiunii Bolshaya Igra de pe postul rus de televiziune Channel One.
„Le-am spus americanilor [la o comisie consultativă bilaterală înființată pentru negocierea acordului Noul START] că am prezentat noile noastre sisteme, inclusiv arme hipersonice. Considerăm că sistemele Avangard și Sarmat sunt incluse în tratat. Suntem gata să includem aceste arme și sisteme în actualul nou START (când va fi prelungit)”, a subliniat Lavrov.
Cu toate acestea, alte sisteme, pe care președintele rus Vladimir Putin le-a anunțat într-un discursul său în martie 2018, nu sunt vizate de Noul START.
„Am spus că privind aceste sisteme și noile sisteme militare avansate ale SUA suntem pregătiți să purtăm un dialog paralel separat. Ar trebui să fie purtat cu siguranță ca parte a unei discuții despre o serie întreagă de probleme, care influențează stabilitatea strategică”, a mai spus Lavrov.
Potrivit lui Lavrov, un tratat nu poate acoperi toate problemele existente privind securitatea strategică, deoarece sunt dezvoltate în permanență noi tehnologii.
Președintele Vladimir Putin a afirmat anul acesta că Rusia a demarat producția în serie a sistemelor de rachete hipersonice Avangard și a menționat că s-au înregistrat succese în ceea ce privește testarea rachetei balistice intercontinentale Sarmat și a rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, care are o rază de acțiune nelimitată.
Liderul de la Kremlin a mai afirmat că programele de dezvoltare de noi arme și reînarmare se desfășoară „ritmic, fără întârzieri și în conformitate cu planul”.
Noul START este ultimul acord major privind controlul armelor strategice, după SUA au decis în august 2019 să renunțe la Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), care interzicea rachetele cu raza de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri, citând încălcări semnificative ale înțelegerii de către Rusia.