ApărareȘtiri

Lavrov: Rusia acuză Statele Unite că intervin în procesul electoral din spațiul ex-sovietic

Sergei Lavrov (Tass)

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, susține că Statele Unite se comportă „grosolan, nepoliticos și impardonabil” în mai multe țări foste sovietice, inclusiv în Republica Moldova.

Într-un amplu interviu acordat organizațiilor media ruse Komsomolskaya Pravda, Sputnik și Moscow Says, șeful diplomației de la Moscova a făcut referire la declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan, în care acesta a îndemnat la organizarea de alegeri libere și corecte în Moldova și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu votul alegătorilor din stânga Nistrului la prezidențialele, după suspiciunile că, la alegerile precedente, cele parlamentare din 2019, mulți dintre ei au fost aduși organizat la urne, relatează Radio Europa Liberă.

Lavrov a afirmat că Rusia monitorizează situația din statele vecine și partenere, dar nu și-ar permite să se comporte în raport cu ele așa cum își permite Washingtonul. Lavrov a numit acest gen de comportament „grosolan, nepoliticos și impardonabil”.

Lavrov a afirmat că Statele Unite că s-ar implica, prin intermediul misiunilor sale diplomatice, dar și ale serviciilor sale secrete, în treburile de la Minsk, ca și în cele de la Kiev, din Caucaz sau Moldova, în timp ce i-ar învăța pe toți ceilalți că popoarele au dreptul să-și aleagă singure soarta. „Apropo, ei fac acum același lucru în Moldova. Noi vedem asta din declarațiile publice ale ambasadorului,” a spus Lavrov.

Oficialul de la Moscova a mai afirmat că SUA se implică în țările din spațiul post-sovietic, „unde promovează deschis agenda anti-rusă, încearcă să modeleze procesele de formare ulterioară a statelor din Asia Centrală, Ucraina, Transcaucasia și Moldova într-o direcție favorabilă pentru acestea”, informează Komsomolskaya Pravda.

Aceste afirmații ale oficialului rus se referă la un interviu al ambasadorului american la Chișinău despre scrutinul prezidențial din Moldova din luna noiembrie. Acesta a vorbit despre potențiale riscuri de fraudare. Întrebat care este punctul cel mai vulnerabil ce ar permite falsificări, diplomatul a menţionat în primul rând utilizarea abuzivă a resurselor administrative, relatează Radio Europa Liberă.

„La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția şi asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria. La alegerile parlamentare de anul trecut, a fost un număr foarte mare de voturi din Transnistria. Bănuim că a existat o anumită înțelegere dintre părți. Ne-au dat asigurări că anul acesta, nu va fi așa ceva. Ne dorim, desigur, ca promisiunea să fie respectată”, afirmat șeful reprezenaței diplomatice americane la Chișinău.