ApărareIntelligenceȘtiri

Kissinger, așteptări de la viitorul președinte SUA: Nu trebuie să alunecăm spre o situație similară cu cea premergătoare Marelui Război

Omenirea nu-și poate permite să continue să se scufunde în această spirală a escaladării, care poate duce la o situație similară cu cea premergătoare Primului Război Mondial, a declarat fostul șef al diplomației americane, Henry Kissinger, subliniind că niciunul dintre viitorii beligeranți nu ar fi intrat în acest conflict dacă ar fi știut cum va arăta lumea în 1918.

Henry Kissinger, probabil cel mai faimos secretar de Stat din istoria SUA și laureat al Premiului Nobel, a vorbit într-un amplu interviu, pentru cotidianul Die Welt, despre așteptările sale privind noul președinte al Statelor Unite, meritele Administrației Trump, potențiala evoluție a tensionatei relații sino-americane, cât și despre necesitatea ca Europa să devină mai activă pe scena mondială.

Zbuciumata legătură China-Statele Unite este una dintre problemele majore din domeniul relațiilor internaționale, afirmă Kissinger.

Una dintre chestiunile cheie se referă la relațiile dintre Statele Unite și China. Iar această chestiune are două componente. Prima se referă la creșterea Chinei, care în mod automat produce o schimbare a echilibrului global de forțe. Și în al doilea rând, desigur, există diferențe ideologice. În viitor, întrebarea va fi în ce măsură conflictul ideologic va domina relațiile?”.

“Lumea nu ar trebui să alunece spre o situație similară cu cea premergătoare Primului Război Mondial, când niciuna dintre țările care au declanșat războiul în 1914 nu ar fi intrat în acest conflict dacă ar fi știut cum va arăta lumea în 1918. Trebuie să se analizeze posibilitatea controlului armelor. Aparțin acum unei minorități care consideră că nu este doar posibil, ci imperativ, ca problemele majore să fie rezolvate prin negocieri. Pentru că nu ne putem permite să continuăm să ne scufundăm în această spirală a escaladării. Și, desigur, trimit acest mesaj atât Chinei, cât și Statelor Unite”.

Fostul oficial a afirmat că Europa are un potențial rol major de jucat în ceea ce privește evoluția viitoare a relațiilor sino-americane.

“Este esențial ca Europa și Statele Unite să abordeze într-o manieră paralelă relațiile sino-americane. Europa nu are nimic de câștigat adoptând o linie politică independentă în ceea ce privește echilibrul mondial cu China. Nici nu este în interesul Europei pentru viitor să devină un fel de extensie a Eurasiei. Este în interesul Europei și în interesul Americii ca valorile comune seculare să continue să fie aplicate“.

Kissinger consideră că urmează o perioadă foarte importantă în istoria Americii, dar speră că toate problemele menționate își vor găsi rezolvarea.

“Dacă Biden va deveni președinte, politica iraniană va fi probabil reconsiderată, în mod particular o încercare de a o face aplicabilă într-o abordare cuprinzătoare privind Orientul Mijlociu. Prin urmare, suntem acum în zorii unei perioade foarte importante în America. Sper că vom putea rezolva toate aceste probleme menționate și vom realiza progrese. Statele Unite ar trebui să se focuseze pe obiective comune, mai degrabă decât să se concentreze pe triumful unei părți asupra alteia”.

Fostul oficial a atras atenția și asupra unora din meritele politicii externe promovate de Administrația Donald Trump, în special vizavi de China.

“Unele dispute generate de Administrația Trump au reflectat un context spinos. Relațiile economice dintre China și Statele Unite luaseră un caracter din ce în ce mai unilateral. Prin urmare, a fost decizia corectă să afirmăm că transferul de tehnologie și metoda generală de negociere a acordurilor comerciale nu putea continua în acest mod la nesfârșit. Astfel, a devenit clar la nivel diplomatic că ambele părți trebuiau să reflecteze asupra limitelor și obiectivelor lor”.

Însă, potrivit lui Kissinger, “China și Occidentul au nevoie de unele obiective pozitive în relațiile lor reciproce și să abandoneze retorica izolării”.

De asemenea, potrivit fostului secretar de Stat, acțiunile Administrației Trump au atras și atenția asupra necesității ca Europa să se elibereze de pasivitatea care o domină.

“Un alt succes al administrației Trump a fost acela să atragă atenția asupra necesității ca Europa să se elibereze de pasivitatea în care a căzut. Relațiile dintre Statele Unite și Europa trebuie să se poată adapta la circumstanțele care urmează”.

În ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică, Kissinger consideră că NATO va trebui să se adapteze la noile evoluții mondiale, să se dezvolte și dincolo de o alianță pur militară.

“NATO a fost și ar trebui să rămână structura relației atlantice. Dar ar trebui să adaptăm gândirea NATO, de la o alianță pur militară la una care păstrează o componentă militară importantă, dar ia în considerare și prefacerile în ascensiune din lume, care nu sunt pur militare – provocări care necesită o înțelegere și o adaptare politică. Și le-aș spune prietenilor mei europeni că avem nevoie de angajamentul lor intelectual și emoțional pentru o nouă viziune asupra lumii. Ar fi înțelepți să o privească nu doar din punctul de vedere al nemulțumirilor lor, ci cu o privire către obiectivele asupra cărora putem lucra împreună”.

Întrebat despre modul în care direcționarea atenției Washingtonului spre Asia ar putea reduce importanța Europei, Kissinger a afirmat că “importanța Europei trebuie redefinită într-un mod nou, substanțial și chiar liturgic, pentru ca relațiile americano-europene să dezvolte un nou sentiment de orientare”.

“Trebuie să evităm tentația de a juca o parte a Atlanticului împotriva celeilalte în timpul reconsiderării politicii față de China. Această reevaluare ar trebui să se bazeze pe atitudinea Europei de a-și asuma un rol sporit în relațiile globale, ca una dintre cele mai noi caracteristici ale timpurilor noastre”.

Kissinger și-a exprimat speranța că Europa își va asuma un rol mai proeminent pe scena mondială, dar alături, nu în opoziție cu Statele Unite.

“Mi-ar plăcea să văd o Europă capabilă să joace un rol mai istoric, adică cu mai multă încredere în sine ca factor de decizie la nivel global. Aș fi neliniștit, dacă acest lucru ar fi definit prin opoziția față de Statele Unite. Și aș spera că Europa își va desfășura rolul global astfel încât să existe o puternică paralelă între gândirea americană și cea europeană”.

În ceea ce-l privește pe Joe Biden, președintele-ales al Statelor Unite (încă neconfirmat oficial), Kissinger a afirmat că-l apreciază ca persoană, în pofida faptului că în multe cazuri cei doi nu au fost de acord în privința politicii externe.

“Îl cunosc pe domnul Biden de peste 40 de ani acum. (…) Îl apreciez ca persoană. De multe ori nu am fost de acord cu el cu privire la politica externă, dar mă aștept că, dacă va deveni președinte, să conducă o politică externă moderată și cugetată“.