Kaspersky: Infractorii cibernetici se folosesc de panica generată de coronavirus pentru a răspândi programe de tip malware
Panica generată de epidemia de coronavirus din China este folosită de infractorii cibernetici pentru a răspândi programe de tip malware, arată un studiu al companiei de cibersecuritate Kaspersky. Infractorii ascund programele dăunătoare în documente al căror nume sugerează că ar fi despre coronavirus.
Kaspersky a depistat programe dăunătoare mascate sub formă de fișiere de tip .pdf, .docx sau .mp4. Numele acestor fișiere infectate sugerau că erau documente ce includeau informații importante despre noul coronavirus din China, inclusiv tehnici de detecție și protecție față de virus.
„Coronavirusul, care este în prezent un subiect dezbătut intens în mass-media, a fost folosit ca momeală de infractorii cibernetici. Până în prezent, am identificat doar zece fișiere unice, dar, deoarece acest tip de activitate este frecventă în cazul subiectelor populare din mass-media, ne așteptăm ca acest număr să crească. Întrucât oamenii continuă să-și facă griji pentru sănătatea lor, documentele false care pretind că îi educă cu privire la coronavirus ar putea răspândi din ce în ce mai multe programe malware”, a afirmat analistul Anton Ivanov de la Kaspersky.
Aceste fişiere dăunătoare conţineau o serie de ameninţări de tip malware – de la troieni la viermi informatici – care pot să distrugă sau să cripteze date.
Compania recomandă utilizatorilor să nu acceseze pagini de Internet suspicioase care promit conținut exclusiv, ci să apeleze la surse de încredere.
De asemenea, Kaspersky recomandă utilizatorilor să verifice cu atenție formatul fișierelor descărcate, subliniind că fișierele audio și video nu folosesc formatul .EXE.
precum şi să interfereze cu funcţionarea computerelor sau a reţelelor de calculatoare. Dacă un utilizator dă click pentru a descărca fişierul şi nu are activată o soluţie de securitate cibernetică, programele malware vor fi descărcate şi instalate pe dispozitivul său.