ApărareIntelligenceȘtiri

Israelul se pregătește de o posibilă ripostă a Teheranului după două explozii enigmatice în Iran

Sursa: Israel Defense Forces

Iranul a fost în ultima săptămână scena a două explozii masive produse în zona unor obiective miliare, iar unii oficiali iranieni și surse citate de mass-media internațională au sugerat că Israelul ar fi implicat în aceste acțiuni, relatează publicația The Times of Israel.

Prima explozie s-a produs pe 26 iunie, în apropierea unui complex militar din Parchin, despre care se crede că este folosit de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice pentru testarea și fabricarea de rachete balistice.

La mai puțin de o săptămână, pe 2 iulie, o explozie a avut loc în apropiere de complexul subteran Natanz, un centru esențial pentru programul atomic iranian.

Mai mulți analiști au explicat că explozia din 2 iulie ar fi distrus un laborator unde Iranul dezvoltă centrifuge avansate pentru a accelera procesul de îmbogățire a uraniului. O sursă anonimă, citată de presa din Kuweit, a afirmat că programul nuclear iranian a fost întârziat cu două luni ca urmare a misterioasei deflagrații.

Trei oficiali iranieni au declarat agenției de știri Reuters că incidentul de la Natanz ar fi fost rezultatul unui atac cibernetic, iar doi dintre ei au susținut că Israelul ar fi implicat, dar nu au oferit dovezi.

Întrebat joi seară despre incidentul de la Natanz la o conferință de presă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze situația.

„Nu abordez astfel de chestiuni”, a afirmat liderul de la Ierusalim.

Însă Amos Yadlin, șeful Institutului pentru Studii de Securitate Națională și fost șef al agenției de informații militare din cadrul Forțelor Armate din Israel, a afirmat vineri că: „potrivit unor surse externe, se pare că premierul s-a concentrat săptămâna aceasta asupra Iranului, mai degrabă decât asupra anexării” (n.red. planul israelian de anexarea a unei părți din Cisiordania).

Yadlin a adăugat: „Dacă Israelul este acuzat de surse oficiale, atunci trebuie să fim pregătiți operațional pentru posibilitatea unei reacții iraniene (în plan cibernetic, lansări de rachete din Siria sau un atac terorist în străinătate)”.

Oficial, Iranul a comunicat că explozia de la complexul nuclear Natanz din centrul Iranului a fost „accidentală”, adăugând că nu există victime sau scurgeri radioactivă. Însă mai mulți generali iranieni au afirmat că Teheranul va riposta dacă incidentul se va dovedi că a fost cauzat de un atac cibernetic.

„Dacă se dovedește că țara noastră a fost atacată cibernetic, vom răspunde”, a avertizat generalul Gholam Reza Jalali, șeful unității militare iraniene care se ocupă de combaterea sabotajului, a relatat agenția de știri Mizan.

Alon Ben-David, analistul militar al televiziunii Channel 13 TV, a declarat vineri seară că incidentul de pe 2 iulie s-a produs la „o instalație unde Iranul dezvoltă centrifuge mai avansate (…) explozia a distrus acest laborator”.

Ben-David a declarat că Israelul „se pregătește” pentru un răspuns iranian, probabil printr-un atac cibernetic.

Acțiunea ar putea fi o replică a Ierusalimului la un atac cibernetic din aprilie, atribuit Iranului, care a vizat instalațiile de aprovizionare cu apă din Israel. Acel atac cibernetic, al cărui scop era să introducă un nivel periculos de clor în apa potabilă din Israel, a fost oprit înainte de a provoca daune.

O publicație din Kuweit a relatat vineri că Israelul este responsabil pentru exploziile la două instalații iraniene – cea de la Natanz și de la complexul Parchin.

Publicația Al-Jareeda a citat o sursă anonimă care a afirmat că un atac ciberentic israelian a provocat un incendiu și o explozie la Natanz. Conform sursei, programul atomic iranian a fost întârziat cu două luni din cauza acestui incident.

În ceea ce privește explozia de la complexul Parchin, publicația a relatat că avioane israeliene invizibile pe radar de tip F-35 au bombardat zona, unde se crede că sunt testate și fabricate rachete balistice – în contextul temerilor privind creșterea cantitativă și calitativă a arsenalului balistic al Iranului și militanților susținuți de Teheran, în special Hezbollah.

Informațiile nu au fost confirmată de oficialii israelieni, care au refuzat să comenteze.

Înainte ca incidentul de la Natanz să fie anunțat, serviciul persan al BBC a relatat că a primit un e-mail de la un grup care se identifică drept „Gheparzii Patriei” care a revendicat atacul.

Mai mulți experți privind Iranul au declarat că este pentru prima dată când aud de acest grup, care pretinde că include disidenți din cadrul forțele de securitate iraniene, iar veridicitatea informațiilor nu a putut fi verificată.