Israel: Agenția de informații Shin Bet va utiliza tehnici antiteroriste pentru a monitoriza pacienții cu COVID-19
Guvernul din Israel a aprobat o măsură ce va permite agenției de informații interne Shin Bet să monitorizeze mișcările celor infectați cu coronavirus și a persoanelor cu care aceștia au intrat în contact, folosind date mobile și alte tehnologii digitale, care au fost anterior utilizate pentru a combate terorismul, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, informează postul i24 și Reuters.
Această măsură, care va oferi agenției Shin Bet puterea legală de a monitoriza întreaga populație, a generat temeri semnificative cu privire la implicațiile sale asupra confidențialității.
“În curând vom începe să folosim tehnologia … mijloace digitale pe care le-am folosit pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus Netanyahu, duminică, adăugând că a solicitat aprobarea Ministerului Justiției, deoarece astfel de măsuri ar putea încălca confidențialitatea pacienților.
Prime Minister Benjamin Netanyahu held the weekly Cabinet meeting by video conference. The Cabinet received an extensive update on the national efforts to prevent the spread of the Coronavirus and discussed continued preparatory measures.https://t.co/D1JT7H80Xq pic.twitter.com/bJmMk0mO7E
— PM of Israel (@IsraeliPM) March 15, 2020
Monitorizarea cibernetică va fi implementată pentru a localiza persoanele care au intrat în contact cu purtătorii virusului, a declarat Netanyahu, într-o conferință de presă la Ierusalim.
Netanyahu a mai afirmat că nu a fost decizie ușoară și a descris virusul drept un “inamic invizibil care trebuie localizat”. Premierul a mai explicat că Israelul utilizează metode similare cu cele folosite de Taiwan pentru a preveni răspândirea coronavirsului.
Avner Pinchuk, un expert în confidențialitate în cadrul Asociației pentru Drepturile Civile din Israel, a declarat că astfel de tehnici ar putea include urmărirea în timp real a telefoanelor persoanelor infectate pentru a detecta încălcări ale regimului de carantină și analizarea meta-datelor pentru a afla unde au fost și cu cine au intrat în contact purtătorii virusului.
“Sunt tulburat de acest anunț. Înțeleg că ne găsim în circumstanțe unice, dar potențial acest lucru pare să întreacă măsura. Depinde de cât de intruzive sunt noile măsuri”, a spus Pinchuk.
Pe de altă parte, ministrul israelian al Transporturilor, Bezalel Smotrich, a afirmat că “vă pot asigura fără echivoc că nu există și nu va exista un «Big Brother (Fratele cel Mare, n.red.)» în Israel, chiar și în contextul unui eveniment extrem precum cel cu care ne confruntăm în prezent”
Ministrul Smotrich s-a referit la romanul distopic “O mie nouă sute optzeci și patru (1984)”, scris de George Orwell, care a popularizat expresia “Big Brother”, folosită în prezent pentru a descrie toate instituțiile sau practicile care încalcă libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la viață privată.
De asemenea, în încercarea de a opri răspândirea virusului, Guvernul Netanyahu a hotărât închiderea hotelurilor, centrelor comerciale, restaurantelor și teatrelor. Cu toate acestea, instituțiile vitale ale statului, cât și farmaciile, supermarketurile și băncile vor continua să funcționeze.
Până în acest moment în Israel au fost confirmate 251 de cazuri de infecție cu coronavirus și nu s-a înregistrat niciun deces.