ApărareȘtiri

Iohannis îi răspunde lui Putin: Scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv

Foto: cursdeguvernare.ro

Președintele Klaus Iohannis a reiterat luni că scutul antirachetă de la Deveselu are un rol pur defensiv, în contextul în care omologul său rus, Vladimir Putin, a afirmat recent că SUA ar putea instala sisteme ofensive în România.

“Acest scut este de multe ori adus în discuție de Rusia. Însă cred că este este binevenită această discuție pentru a reitera că acest scut este pur defensiv. Inclusiv partea de la noi de la Deveselu are numai rol defensiv. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâți să apărăm națiunile noastre, statele noastre. Și de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente a acestui scut și în România”, a spus Klaus Iohannis, cu ocazia unei conferințe de presă la summitul NATO de la Bruxelles.

Afirmațiile liderului de la Cotroceni vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a afirmat că SUA ar putea instalata și sisteme de atac în România și Polonia.

“De exemplu, Polonia și România – sistemele de apărare antirachetă sunt deja instalate acolo, pot fi instalate și sisteme de atac. Pe de altă parte, noi ne-am retras din baza militară din Cuba”, a afirmat Putin, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1, citat de agenția de știri Tass.

Într-un alt interviu recent, liderul de la Kremlin a susținut că în cazul în care SUA ar amplasa sisteme ofensive în România sau Polonia, rachetele lansate de aici ar putea ajunge în centrul Rusiei în doar 15 minute, informează agenția Tass.

De asemenea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că Moscova ar dori ca experții ruși să aibă ocazia de a vizita bazele de apărare antiaeriană, care sunt înființate în România și Polonia, de vreme ce producătorul instalațiilor de lansare [MK-41], Lockheed Martin, le prezintă în mod public ca având destinație dublă [defensivă și ofensivă]”

Moscova susține că instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.