IntelligenceȘtiri

Iohannis: Dorim să creștem prezența americană în regiunea noastră sub toate aspectele

Foto. presidency.ro

România dorește creșterea  prezența americană în regiune sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică și politică, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, într-un discurs  în fața șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești.

”Dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanță se reconfirmă și se consolidează. Suntem profund angajați în menținerea și întărirea relației transatlantice”, a spus Iohannis.

În ceea ce privește rolul României în NATO, Iohannis a susținut că  la summitul de la Vilnius ne-am ”atins toate obiectivele”:  ”Am marcat pași decisivi în consolidarea securității noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acționa hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului”.

”Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat și cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente”, a mai declarat Iohannis.

Alte remarci din discursul președintelui:

  • Vom continua să acționăm împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver.
  • Vom continua să sprijinim multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
  • Prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.
  • E datoria noastră, a României, să continuăm să fim un autentic furnizor de securitate și prosperitate în regiune, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea și prosperitatea nu mai pot fi supuse niciunei amenințări.
  • La nivel european, vom continua să ne poziționăm ca un factor de echilibru și stabilitate și ca actor constructiv.
  • Aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare.
  • România și cetățenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga noastră istorie.
  • Vom continua să asigurăm îndeplinirea angajamentelor noastre naționale, în strânsă coordonare cu aliații noștri, inclusiv în cadrul Formatului București 9, care și-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic.
  • Vom continua să aprofundăm relațiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanță strategică: Germania, Franța, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria și statele baltice.
  • Totodată, este esențial să aprofundăm formatele trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani. Mă refer la trilateralele România – Polonia – Turcia, România – Republica Moldova – Ucraina, România – Polonia – Spania, fiecare fiind construită pe o logică de cooperare eficientă și țintită.
  • Trebuie să vă concentrați în continuare și pe relațiile cu partenerii noștri strategici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan și Georgia, precum și cu Armenia.
  • Interesul nostru față de Marea Neagră rămâne un numitor comun și un liant al diverselor noastre formate și inițiative în regiune și dincolo de aceasta. Un exemplu elocvent este Inițiativa celor Trei Mări, al cărei Summit îl voi găzdui din nou la București, peste doar câteva zile.
  • România va continua să se implice activ în Orientul Mijlociu și vecinătatea sudică.
  • Pe acest fond, dezvoltarea prezenței și a interacțiunilor noastre în spațiile Americii Latine, Africii și Asiei reprezintă nu doar o necesară recalibrare a priorităților noastre, ci și reflexia asumării unui profil activ în cadrul Uniunii Europene.
  • În regiunea Asia-Pacific, rămân prioritare relațiile cu statele cu care împărtășim aceleași valori și obiective, între care Japonia, cel mai recent partener strategic al nostru, parteneriat stabilit cu prilejul vizitei mele, și Coreea de Sud, cu care marcăm în acest an 15 ani de Parteneriat Strategic.
  • O importanță aparte va trebui acordată relansării durabile a relațiilor cu India și trebuie, de asemenea, asigurat un follow-up consistent vizitei pe care am efectuat-o în Singapore.
  • Amintesc faptul că ne aflăm în pragul unui an electoral care va presupune desfășurarea a trei procese electorale în care veți fi implicați – două naționale și unul european. Aceste procese electorale nu sunt doar un exercițiu administrativ, sunt expresia democrației în sine. De aceea, vă solicit să depuneți toate eforturile pentru ca toți cetățenii români, oriunde s-ar afla, să își poată exercita dreptul de vot în cele mai bune condiții.