ApărareȘtiri

Informații contradictorii privind starea de sănătate a liderului Coreei de Nord

Presa americană a relatat luni, citând o sursă din cadrul cadrul Administrației de la Washington, că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, ar fi în stare gravă în urma unei operații cardiace, însă oficiali chinezi și sud-coreeni s-au arătat sceptici în ceea ce privește veridicitatea acestor informații, transmit Le Monde și Reuters.

Potrivit unui oficial american, citat de postul CNN, Washingtonul “monitorizează informațiile” potrivit cărora Kim este în stare gravă după o operație. De asemenea, Daily NK, un site de știri specializat pe știri despre Coreea de Nord, a relatat că liderul de la Phenian a fost supus unei proceduri chirurgicale pe cord pe data de 12 aprilie, într-un spital din regiunea Hyangsan, la nord de capitala țării. Potrivit unei surse din Coreea de Nord, citată de Daily NK, Kim Jong Un și-a revenit după operație și este în convalescență. 

Două surse sud-coreene au respins informațiile prezentate de CNN, iar o sursă din China a afirmat că nu crede că liderul de la Phenian este în stare gravă.

“Nu avem nimic de confirmat cu privire la zvonurile despre problemele de sănătate ale liderului Kim Jong-un, vehiculate de o parte a mass-mediei. Nu a fost raportată nicio mișcare anume în Coreea de Nord”, a declarat Kang Min-seok, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Seul.

Speculațiile cu privire la starea de sănătate a liderului de la Phenian au luat amploare după ce acesta a lipsit de la ceremoniile de comemorare a bunicului său, Kim Il-sung (1912-1994), fondatorul regimului nord-coreean, organizate pe 15 aprilie. “Acest lucru este de neconceput în perioadele normale, pentru că este cel mai important eveniment politic pentru regimul nord-coreean, dinastic și stalinist”, a declarat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Ultima apariție publică a lui Kim Jong Un datează din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a biroului politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, ocazie cu care a cerut implementarea de “măsuri naționale stricte” împotriva coronavirusului. 

Autoritățile din Coreea de Nord susțin că în această țară nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus, afirmație contestată de numeroși experți și oficiali din serviciile de spionaj americane.

Aceasta nu este prima dată când Kim Jong Un dispare pentru o perioada din viața publică. În septembrie-octombrie 2014, liderul de la Phenian a dispărut timp de patruzeci de zile, iar ulterior a reapărut mergând cu ajutorul unui baston. Serviciile de informații din Coreea de Sud au susținut că a fost supus unei operații la gleznă.

Speculațiile din presă privind starea lui Kim Jong Un au ridicat semne de întrebare privind succesiunea la conducerea Pehianului în cazul în care actualul lider ar fi grav bolnav sau ar muri, în condițiile în care copii săi sunt încă minori. 

Analiștii speculează că, într-un astfel de caz, sora sa și apropiați ai actualului lider ar forma o regență care ar conduce țara până când unul dintre copiii săi ar ajunge la vârsta necesară pentru a prelua puterea, potrivit agenției Reuters.

Kim Jong Un, 36 de ani, al treilea lider ereditar al regimului de la Phenian, a preluat puterea în 2011, după ce tatăl său, Kim Jong Il, a decedat în urma unui atac de cord.

Kim Yo Jong, sora liderului de la Phenian, a fost cea mai vizibilă personalitate în jurul lui Kim Jong Un în ultimii doi ani, ocupând în mod oficial funcția de vice-director al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, unul dintre cele mai importante organisme de conducere de la Phenian.

Analiștii consideră că sora liderului nord-coreean ar putea deveni principala sursă de putere în cazul formării unui organism de conducere colectivă care să țină locul lui Kim Jong Un.

Este de așteptat ca în cadrul acestui ipotetic organism de conducere colectivă o poziție importantă o va avea și Choe Ryong Hae, un apropiat al dinastiei Kim, care anul trecut a fost numit președinte al Prezidiului Adunării Supreme a Poporului, funcție ceremonială similară cu cea a șefului statului.

Kim Jong Chol, fratele mai mare al lui Kim Jong Un, despre care se crede că este dezinteresat de viața publică și care a stat departe de conducerea statului, ar putea fi convins să joace un rol mai vizibil în cazul în care se întâmplă ceva liderului nord-coreean.

Cât privește cea de-a patra generație a dinastiei Kim, se crede că actualul lider de la Phenian are trei copii, cel mai mare dintre aceștia fiind în vârstă de zece ani, potrivit Serviciului Național de Informații de la Seul.

Așadar, în cazul decesului prematur al lui Kim Jong Un, copiii săi vor avea nevoie de ajutor din partea rudelor sau unor oficiali de rang înalt pentru a prelua puterea la Phenian.