ApărareȘtiri

India, interesată de achiziționarea de drone Predator, folosite pentru eliminarea unor lideri teroriști și a generalului Soleimani

Dronă MQ-9 Repaer (airforcetimes.com)

O sursă guvernamentală de la New Delhi a declarat recent că India este interesată de achiziționarea de drone americane MQ-9 Reaper – Predator B, utilizate pentru eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani și a mai multor teroriști, sau varianta invizibilă pe radar, Avenger Predator C. Aceste aeronave fără pilot ar permite țării să elimine persoane implicate în activități anti-India, informează presa locală.

“Suntem interesați de tehnologia dronelor folosită de forțele speciale ale SUA pentru a-l elimina pe ofițerul militar iranian, deoarece se poate furișa în liniște și să-și ucidă ținta fără să fie detectată de radar”, a declarat o sursă guvernamentală, cu puțin timp înainte de vizita în India a președintelui SUA, Donald Trump, informează site-ul publicației India Today.

Potrivit surselor citate de publicație, o astfel de armă ar putea fi folosită în cazul în care Administrația de la New Delhi decide să elimine persoane implicate în activități care subminează interesele Indiei.

Avenger Predator C (General Atomics)

India ar putea achiziționa drone MQ-9 Predator B din SUA, însă acestea sunt mai vulnerabile pentru că nu sunt invizibile pe radar. Astfel, India ar prefera să achiziționeze drone Avenger Predator C.

Drona General Atomics Predator C Avenger are o greutate maximă la decolare de 7 tone, inclusiv o încărcătură cu o greutate de 2,9 tone și o viteză maximă de 740 kilometri/oră. Aparatul a fost conceput pentru a avea o amprenta radar redusă.

Aeronava fără pilot Avenger poate fi echipată cu rachete AGM-114 Hellfire, bombe GBU-12/49, GBU-31, GBU-32, GBU-38 JDAM, GBU-39, GBU-16/48.

Avenger Predator C (General Atomics)

Drona MQ-9 Reaper, fabricată tot de General Atomics Aeronautical Systems, are o greutate maximă la decolare de 4,7 tone, inclusiv o încărcătură cu o greutate de 1,7 tone. Aeronava fără pilot are o viteză de croazieră de 370 de kilometri/oră, însă poate atinge până la 482 de kilometri/oră, potrivit site-ului GlobalSecurity.org.

Raza maximă de acțiune a dronei este de 1850 de kilometri și poate zbura până la o altitudine de 15.240 de metri.

Drona MQ-9 Reaper poate fi echipată cu rachete AGM-114 Hellfire, posibil și noile rachete AGM-179 Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM), bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs).

Alte țări care au în dotare aeronave fără pilot MQ-9 Reaper sunt Franța, India, Italia, Olanda, Spania și Marea Britanie.

Dronele MQ-9 Reaper, introduse în serviciul Forțelor Aeriene Americane în 2007, au fost folosite în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen, iar în luna ianuarie a fost utilizată în misiunea de eliminarea a generalului iranian Qassem Soleimani.