• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • IGTDS: Polonia și Ucraina, sub ”presiunea” politică a dependenței de gazul rusesc

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Rusia este principalul beneficiar al gazoductul Nord Stream 2, în timp ce Germania va deveni tot mai dependentă economic de gazul rusesc, iar țări de tranzit ca Polonia și Ucraina se vor confrunta cu o amplificare a riscului ca Moscova să folosească aprovizionarea cu gaze naturale ca pe un instrument de exercitare de presiuni politice asupra regiunii est-europene, avertizează think tank-ul Institute for global threats and democracies studies (IGTDS).

  Germania va primi direct gaze naturale din Rusia la un preț mai redus și va deveni principalul distribuitor al gazului rusesc în cea mai mare parte a Europei. În acest sens, gazoductul ar putea permite Berlinului să copieze politicile Moscovei de influențare a importurilor de gaze naturale în UE.

  Însă, potrivit experților, gazoductul nu este în totalitate o veste bună pentru Germania, în contextul în care energia are un rol central în cadrul politicii externe a Rusiei. Nord Stream 2 va permite Berlinului să se bazeze pe volumul sporit de gaz ieftin din Rusia în punerea în aplicare a politicii de reducere a utilizării de energie nucleară și pe bază de cărbune. Pe de altă parte, sporirea dependenței economiei germane de gazul rusesc ar putea permite Moscovei să se folosească de livrările de gaze naturale pentru a influența cea mai puternică economie europeană, se afirmă într-un raport al IGTDS din noiembrie 2019.

  Mai mult, Nord Stream 2 nu diversifică sursele de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, deoarece Rusia este deja principalul furnizor al Europei, ci doar înghesuie cele mai multe rute de aprovizionare pe culoarul baltic.

  De asemenea, gazoductul Nord Stream 2 amenință țările din Europa de Est și Centrală cu revenirea la situația de dinaintea aderării la UE, când se confruntau cu riscuri semnificative în ceea ce privește siguranța aprovizionării cu gaze naturale, iar Rusia avea o  poziție mai puternică pe piața energetică din regiune, susțin experții.

  Țări ca Polonia, Ucraina, Cehia și Slovacia se opun proiectului și pe fondul iminentei pierderi a avantajelor de care beneficiază ca țări de tranzit. De asemenea, multe state din centrul și sudul Europei se tem că gazoductul va duce la închiderea rutei ucrainene, lucru ce ar duce la o diminuare a cantității disponibile de gaz ieftin în regiune.

  În aceste condiții, se estimează că, deși Nord Stream 2 ar aduce gaz semnificativ mai ieftin pentru unele regiuni europene, partea de est a Europei nu se va bucura de aceste beneficii.

  O modalitate de a menține solidaritatea ar fi introducerea unui sistem de compensare, sugerează analiștii de la IGTDS.

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP