Igor Dodon continuă cu retorica fricii: Occidentul că intenționează să folosească Republica Moldova în jocul său anti-rus
Liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, acuză Occidentul că ar căuta să folosească Republica Moldova în jocul său anti-rus și afirmă că o potențială victorie a forțelor pro-europene în alegerile anticipate ar însemna destabilizarea țării și “un asalt asupra limbii ruse”. Anterior, Dodon s-a erijat într-un apărător al așa-zisei “limbi moldovenești”, într-un mesaj pe Facebook, în care limba rusă are întâietate, iar limba de stat a țării este plasată pe poziția secundă.
Potrivit politicianului rusofil, țările occidentale “încearcă, prin toate mijloacele, să formeze o majoritate parlamentară din partidele aflate sub controlul lor”, ajutând-o pe președinta Maia Sandu să preia controlul asupra Curții Constituționale, a Parlamentului și a Guvernului.
“Dacă vor câștiga alegerile anticipate, țara noastră va deveni pe deplin guvernată din străinătate. Va fi un atac asupra limbii ruse, drepturile minorităților naționale vor fi încălcate, politica Moldovei va deveni anti-rusă”, a adăugat Dodon, citat de agenția de știri Tass.
Liderul a continuat apoi cu retorica alarmistă, afirmând că victoria pro-europenilor va însemna destabilizarea Republicii Moldova, în special afectând Transnistria și Găgăuzia, două zone tradițional pro-ruse.
Fostul președinte nu se erijează doar în apărător al limbii ruse în Republica Moldova, ci și al așa-zisei “limbi moldovenești”.
“Noi vom lupta pentru limba moldovenească. Dacă va trebui, vom scoate toată țara”, a afirmat Dodon într-un mesaj pe Facebook, pe data de 27 aprilie.
Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea „moldovenească”.
Declaraţia de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte „moldovenească”, relatează site-ul de știri InfoPrut.