VIDEO. Hodges: NATO trebuie să incomodeze Rusia prin minarea apelor din jurul peninsulei Crimeea
NATO ar trebui să-l facă pe comandantul Flotei Ruse a Mării Negre să se simtă foarte inconfortabil, iar o modalitate prin care s-ar putea îndeplini această idee este prin minarea apelor din jurul peninsulei ocupate Crimeea de către Marina Română și cea a Ucrainei, a declarat generalul-locotenent (ret.) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), care a avertizat că, în caz contrar, Moscova ar putea continua acțiunea de izolare a coastelor Ucrainei, lucru ce ar avea repercusiuni asupra celorlalte țări din regiunea pontică.
Fostul oficial militar american a subliniat că NATO ar trebuie să facă ocupația ilegală a Crimeii “foarte foarte dureroasă” pentru Rusia.
“Trebuie să-l facem pe comandantul Flotei Mării Negre să se simtă foarte inconfortabil la cartierul său general ilegal. Trebuie să se trezească în fiecare dimineață gândindu-se: «fir-ar să fie, sunt în raza tuturor acestor sisteme [antinavă], am Marina română și Marina ucraineană care plasează mine în jurul Crimeii, navele mele nu au voie să acosteze nicăieri»”, a explicat Hodges la cea de-a 12-a ediție a evenimentului Dialogul de Securitate SUA-Ucraina.
“Pentru că dacă nu facem niciunul dintre aceste lucruri, atunci în următorii doi ani, așa-numita criză a apei din Crimeea va servi drept pretext pentru un dezastru umanitar, iar rușii nu vor avea de ales decât să intre și să salveze săraci oamenii care mor din cauza lipsei de apă, cauzată de guvernul cel rău de la Kiev. Acesta va fi pretextul pentru ei să termine de blocat coasta Ucrainei și să izoleze Ucraina de Marea Neagră”, a completat generalul american.
Hodges a adăugat că “suveranitatea Ucrainei este direct conectată cu tot ce întâmplă cu vecinii săi și în regiunea Mării Negre”, o zonă “esențială pentru Kremlin”.
“Cred că Marea Neagră este mai importantă pentru Kremlin decât Marea Baltică. Este rampa lor de lansare pentru tot ceea ce fac în Siria, în estul Mediteranei, în Africa. Așa influențează activitățile, operațiunile și securitatea în Caucaz și așa influențează totul în Balcani”, a mai explicat fostul oficial american.
Hodges a explicat că nu este împotriva exercitării de către Moscova a suveranității sale în regiunea Mării Negre, atât timp cât se limitează la propriul teritoriu, însă este “complet împotriva a ceea ce fac ei [rușii] atunci când încalcă suveranitatea altora sau perturbă sau împiedică dezvoltarea economică a țărilor din regiune”.
De-a lungul ultimului secol, minele navale – arme caracterizate printr-o mare putere distructivă și rentabilitate, fiind deosebit de dificil de detectat și neutralizat – au jucat un rol important în războiul naval din Marea Neagră. Minele navale au fost utilizate pe scară largă în partea de nord-vest a Mării Negre în timpul ambelor războaie mondiale pentru a bloca porturile și pentru a amenința rutele de navigație.
De notat că Marina Rusă nu este un novice în ceea ce privește războiul minelor. Potrivit Fundației Jamestown, Rusia și-a sporit producția de mine navale după anexarea ilegală a Crimeii, iar Flota rusă a Mării Negre are capacitatea să plaseze peste 1.000 de mine într-un termen scurt.
În ceea ce privește măsurile prin care țările pontice și-ar putea consolida securitatea, generalul american a recomandat României, Bulgariei și altor state să se orienteze spre tehnologii promițătoare care s-ar putea dovedi mai eficiente decât creșterea dimensiunilor forțelor navale.
“Nu-mi imaginez că România, Bulgaria vor crește dimensiunea forțelor navale, nu cu nave de suprafață, dar există o mulțime de tehnologii promițătoare de care sunt încântat (…) Sunt încântat de sistemele maritime fără pilot, drone, care sunt foarte eficiente împotriva submarinelor, detectarea minelor și recunoaștere. Cred că acestea sunt foarte eficace, precum și mai eficiente decât încercarea de a spori dimensiunea forțelor navale din regiune”, a explicat Hodges.