Guvernul anulează oficial programul pentru corvetele multifuncționale ale forțelor navale prin abrogarea în ședința de joi a unei Hotărâri din 2018 referitoare la aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice programului.
Această decizie a fost propusă de MApN în luna noiembrie a anului trecut.
Asocierea Naval Group (Franța)- SC Șantierul Naval Constanța S.A., declarată câștigătoare a licitației pentru corvete, a refuzat în iulie 2023 să semneze acordul-cadru și contractul subsecvent.
”Având în vedere nemenținerea ofertei de către entitatea declarată câștigătoare și lipsa fondurilor necesare pentru continuarea procedurii prin inițierea discuțiilor cu participanții clasați pe locul doi sau trei , autoritatea contractantă a procedat la anularea procedurii”, a motivat atunci MApN.
MApN a invocat reanalizarea posibilităților de înzestrare în acord cu actualele cerințe ale mediului de securitate, rezultate din schimbările apărute în evoluția geopolitcă din zona Mării Negre.
MApN a susținut că deja forțele navale vor să participe la proiectul PESCO privind ”corveta eruopeană” de patrulare (EPC) și au făcut demersuri în acest sens. Proiectul are ca orizont de implementare perioada 2030-2032.
EPC își propune să dezvolte o platformă navală comună cu capacități multiple, care poate fi adaptată în procesul de producție în funcție de cerințele naționale specifice, explica MApN, afirmând că acest context a impus anularea actualului program de înzestrare cu corvete.
- Alte acte normative cu incidență în domeniul apărării și securității care se aprobă în ședința de guvern din 14 martie:
– Proiect de lege pentru ratificarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Ankara, la 6 octombrie 2023
– Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea normativelor de cheltuieli aferente organizării şi desfăşurării în România a Conferinţei ştiinţifice internaţionale cu tema ,,Alianţa Nord-Atlantică-75 de ani Agenda de Lucru de apărare comună. Semnificaţii istorice şi lecţii învăţate” şi a Simpozionului ,,Rolul şi contribuţia Armatei României la eforturile de integrare în Alianţa Nord-Atlantică”, în perioada 1-5 aprilie 2024
-Proiect de Hotărâre de Guvernprivind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Autonome „Rasirom”, aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informaţii.