ApărareCategorie PrincipalăIntelligenceIT&CȘtiri

GlobalCorp.Week: Potențial parteneriat Grecia-SUA pentru construcția de fregate/Vânzări în creștere pentru Lockheed, declin pentru Saab

Multi-mission Combat Ship (Lockheed Martin)
 • Washingtonul propune Greciei un parteneriat pentru construcția de fregate, o parte din nave urmând să fie realizate într-un șantier naval din SUA;
 • Distrugătorul USS Zumwalt a lansat pentru prima dată o rachetă, după patru ani de la intrarea în serviciu activ;
 • Creștere a vânzărilor pentru Lockheed, declin pentru Saab;
 • Elbit deschide o linie de asamblare drone în România, iar aparatele produse aici ar putea fi chiar exportate în Europa;
 • Portughezii anunță că au finalizat modernizarea unui alt F-16 pentru România;
 • Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala achiziție de către România a sistemului de rachete antinavă NSM;
 • Azerbaidjanul a cumpărat arme din Turcia de 77 milioane USD cu o lună înaintea reluării luptelor în Nagorno-Karabakh;
 • Malaysia suspendă construcția corvetelor Gowind după ce autoritățile au descoperit o serie de probleme. România va avea tot nave Gowind;
 • MBDA prezintă noul sistem antiaerian VL MICA NG, care ar putea echipa și corvetele românești;
 • Bulgaria alocă peste 25 de milioane de euro pentru achiziția de vehicule blindate pentru forțele speciale;
 • China a prezentat un test cu un “roi” format din zeci de drone-kamikaze ce poate fi lansat de un vehicul tactic ușor sau un elicopter.

#Umbrela Strategică vă prezintă o sinteză a principalelor știri de business din industria apărării din săptămână precedentă:

USS Vandegrift (FFG 48, clasa Oliver Hazzard Perry)

Statele Unite propun Greciei un parteneriat pentru construcția de fregate

Washingtonul a propus Atenei să achiziționeze șapte fregate, dintre care patru fabricate de un șantier naval din Statele Unite, iar celelalte trei nave să fie realizate în parteneriat în Grecia, a declarat săptămâna trecută ambasadorul SUA la Atena, potrivit portalului Defense News.

“Credem că Statele Unite vor avea un produs foarte competitiv de oferit, cu fregatele noastre și propunerea americană unică de a produce în colaborare trei dintre aceste fregate aici, în Grecia”, a declarat Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Grecia, în cursul conferinței anuale a Asociației Armatei SUA.

Dacă Grecia decide să cumpere fregate americane, guvernul SUA propune ca trei dintre acestea să fie fabricate în parteneriat de cele două țări la șantierul naval Onex – deținut de SUA – aflat pe insula greacă Syros.

Nu este clar despre ce fregată vorbea Pyatt. În urmă cu doar câteva luni, Pentagonul a atribuit companiei Marinette Marine, subsidiara din SUA a firmei italiene Fincantieri, un contract pentru proiectarea și construcția unei noi clase de fregată pentru Forțele Navale ale SUA, însă este puțin probabil ca aceasta să fie modelul pe care SUA îl propune Greciei, deoarece designul noii fregate nu este încă gata.

Noua fregată a Marinei SUA (clasa Constellation) va fi dezvoltată pe baza fregatei europene multi-misiune FREMM, aflată deja în dotarea Forțelor Navale ale Franței și Italiei.

Fregata Multi-Mission Surface Combatant (MMSC), o variantă augmentată a navelor Littoral Combat Ship (LCS), dezvoltată de Lockheed Martin și construită la șantierul naval Marinette Fincantieri, ar putea fi propunerea Washingtonului pentru Grecia. Arabia Saudită a comandat deja patru nave MMSC în decembrie, la un preț de 1,96 miliarde dolari.

O altă opțiune ar fi recondiționarea unor fregate din clasa Oliver Hazzard Perry, retras din uz de aproximativ cinci ani. Forțele Navale ale SUA au transferat mai multe dintre aceste nave în alte țări. Principalul rival regional al Greciei, Turcia folosește are în dotare mai multe fregate modernizate din clasa Oliver Hazzard Perry.

În luna septembrie, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Atena și Ankara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat un plan economic care prevedea achiziții semnificative de echipament militar, inclusiv patru fregate, 18 avioane de luptă Dassault Rafale și patru elicoptere Sikorsky MH-60R. De asemenea, Grecia intenționează să modernizeze patru fregate MEKO, precum și să achiziționeze torpile și arme antitanc.

Pyatt a declarat că Statele Unite au acordat „o atenție specială” anunțului și sunt dornice să furnizeze Greciei echipamente militare americane.

Statele Unite nu sunt însă singura țară care are planuri să vândă Greciei noi nave de război.

Franța și Grecia au ajuns, anul trecut, la un acord preliminar privind potențiala achiziție a două fregate de tip FDI (programul Belharra) de la compania franceză Naval Group. Potrivit francezilor, prima navă ar putea fi livrată Greciei în 2024, iar a doua în 2025-2026.

Grecia ar putea fi astfel al doilea client al programului FDI, după Franța, care își propune să achiziționeze cinci fregate (la 750 de milioane de euro per unitate).

Cu toate acestea, ministrul grec al Apărării, Niko Panagiotopoulos, a indicat că mai sunt necesare multe negocieri înainte de a se ajunge la un acord final între cele două națiuni.

VIDEO. Distrugătorul USS Zumwalt a lansat pentru prima dată o rachetă, după patru ani de la intrarea în serviciu activ

USS Zumwalt (DDG-1000) a lansat în premieră o rachetă în cadrul unui test al sistemului de arme, au anunțat Forțele Navale ale SUA, la începutul acestei săptămâni.

Distrugătorul a folosit sistemul de lansare verticală de tip MK 57 pentru a lansa o rachetă Standard-2 în cadrul unui test desfășurat pe 13 octombrie, în largul coastelor Californiei.

“Testul de succes de astăzi nu numai că demonstrează capacitatea navei de a lansa rachete și de a se autoapăra, ci este, de asemenea, un pas semnificativ către teste și operațiuni mai avansate cu sistemul de luptă al celei mai inovatoare nave de război din marina noastră” a declarat căpitanul Matt Schroeder, directorul programului DDG-1000.

Deși nava a intrat în serviciul Forțelor Navale ale SUA în 2016, sistemul său de luptă a fost instalat abia mai târziu. Marina Americană a recepționat oficial nava USS Zumwalt, care s-a confruntat cu numeroase probleme în faza dezvoltării și testării și care a costat între 3,5 miliarde și 4,4 miliarde USD, abia pe 24 aprilie 2020.

Prima dintre cele trei nave din această clasă, USS Zumwalt este programată să atingă capacitatea operațională inițială în 2021, potrivit comunicatului de presă al Marinei SUA.

Cel mai mare distrugător din istoria Forțelor Navale Americane, USS Zumwalt, prima navă din această clasă, are o lungime de peste 180 de metri, aproape 15.000 de tone și atinge viteza de 33 de noduri. Designul complex îi asigură navei un aspect radar redus, astfel că distrugătorul este greu observabil pe radar.

În ceea ce privește sistemele de arme, USS Zumwalt este dotat cu 20 de module verticale de lansare tip Mk 57 VLS, pentru diverse rachete de croazieră, antinavă sau antiaeriene; dar și două tunuri avansate de 155 de mm – Advanced Gun System (AGS) – dar care nu pot fi utilizate din lipsă de muniție, întrucât Pentagonul a decis să renunțe la achiziția proiectilelor speciale necesare pentru aceste tunuri din cauza costurilor ridicate. Nava poate transporta și două elicoptere sau drone MQ-8 Fire Scout.

Saab JAS 39 Gripen

Vânzări în creștere pentru Lockheed Martin, rezultate financiare în scădere pentru Saab pe fondul pandemiei

Grupul american Lockheed Martin a raportat o creștere a vânzărilor nete în trimestrul trei, rezultat datorat în mare măsură contractelor consistente primite de divizia sa de aeronautică, care produce, printre altele, F-35 și F-16.

Sectorul de apărare din Statele Unite s-a descurcat mai bine în comparație cu alte industrii în contextul declinului economic cauzat de pandemie, deoarece Pentagonul a continuat să achiziționeze armament și echipamente militare oferind în același timp sprijin contractorilor din apărare pentru a plăti salariile muncitorilor cu înaltă calificare.

Conducerea companiei a anunțat că Lockheed intenționează să livreze 120 până la 125 de avioane F-35 în 2020.

La începutul anului, Lockheed a avertizat cu privire la potențiale întârzieri în privința livrărilor de aeronave din cauza lipsei de piese, deoarece pandemia a afectat producția de-a lungul întregului lanțul de aprovizionare cu componente și materii prime. Înainte de pandemie, compania estima că anul acesta va livra aproximativ 140 de avioane F-35.

Vânzările nete pe T3 2020 s-au ridicat la 16,49 miliarde de dolari, comparativ cu 15,17 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2019. Câștigul net s-a ridicat la 1,69 de miliarde de dolari în trimestrul trei 2020, față de 1,60 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește vânzările nete pe primele nouă luni, acestea au crescut de la 43,9 miliarde USD în ianuarie-septembrie 2019, la 48,3 miliarde în aceeași perioadă din 2020.

Pe de altă parte, compania suedeză Saab a înregistrat o rezultate financiare în scădere în primele nouă luni ale anului. Conducerea companiei a declarat că redresarea economică lentă după pandemie afectează în principal furnizorii săi de componente și materii prime pentru programul Gripen E/F.

Vânzările Saab au scăzut de la 24,8 miliarde de coroane suedeze în primele luni din 2019 la 22,9 miliarde de coroane suedeze în ianuarie-septembrie 2020.

Venitul net a scăzut de aproape trei ori în perioada analizată, de la 1.121 milioane de coroane suedeze la 489 milioane de coroane suedeze.

 

TUR VIRTUAL. Elbit deschide o linie de asamblare drone în România/Aeronavele fără pilot ar putea fi exportate în Europa

Grupul israelian Elbit va deschide anul viitor o linie de asamblare drone Hermes 450 în România, iar aeronavele fără pilot realizate în țara noastră ar putea fi exportate și în alte state din Europa, a declarat generalul (r) Hagi Topolanski vicepreședinte, divizia ISTAR în cadrul grupului.

TUR VIRTUAL. Elbit deschide o linie de asamblare drone în România/Aeronavele fără pilot ar putea fi exportate în Europa

Portughezii anunță că au finalizat modernizarea unui alt F-16 pentru România

Compania portugheză Oficinas Governamentais de Manutenção e Aviação (OGMA) a anunțat că a finalizat, pe 8 octombrie, lucrările de modernizare a unui alt avion F-16 Fighting Falcon din cele cinci aparate care vor fi livrate treptat Forțelor Aeriene Române în perioada 2020-2021.

Portughezii anunță că au finalizat modernizarea unui alt F-16 pentru România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala achiziție de către România a sistemului de rachete antinavă NSM

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de sisteme de apărare de coastă Naval Strike Missile către România, iar valoarea estimativă a tranzacției este de aproximativ 300 de milioane de dolari, a anunțat Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA) pe 16 octombrie.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala achiziție de către România a sistemului de rachete antinavă NSM

Malaysia suspendă construcția corvetelor Gowind după ce autoritățile au descoperit o serie de probleme. România a ales tot Gowind

Guvernul din Malaysia a decis luna trecută să suspende construcția celor șase corvete din clasa Gowind – dezvoltate de francezii de la Naval Group, dar construite de un șantier naval local, după ce autoritatea publică de audit de la Kuala Lumpur a descoperit o serie de probleme în legătură cu modul în care se desfășoară programul de înzestrare.

Malaysia suspendă construcția corvetelor Gowind după ce autoritățile au descoperit o serie de probleme. România a ales tot Gowind

VIDEO. MBDA prezintă noul sistem antiaerian VL MICA NG ce va fi disponibil din 2026

MBDA anunță, cu ocazia expoziției online Euronaval, lansarea comercială a noului său sistem de apărare antiaeriană VL MICA NG, care va putea intercepta ținte aflate la peste 40 de km și urmează să intre în faza de producție în serie din 2026.

Cele patru corvete pentru România, din clasa Gowind 2500, sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete aer-sol VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.

VIDEO. MBDA prezintă noul sistem antiaerian VL MICA NG ce va fi disponibil din 2026

Azerbaidjanul a cumpărat masiv armament din Turcia cu o lună înaintea reluării luptelor în Nagorno-Karabakh

Azerbaidjanul a cumpărat armament în valoare de 77 de milioane de dolari din Turcia cu o lună înainte de reluarea ostilităților în Nagorno-Karabakh, iar vânzările industriei turcești de armament către regimul de la Baku au crescut de șase ori în acest an, potrivit datelor privind exporturile.

Azerbaidjanul a cumpărat arme din Turcia de 77 milioane USD cu o lună înaintea reluării luptelor în Nagorno-Karabakh

Bulgaria alocă peste 25 de milioane de euro pentru achiziția de vehicule blindate pentru forțele speciale

Guvernul de la Sofia a aprobat un proiect în valoare de 50 de milioane de leva (25,6 milioane de euro) pentru achiziția de vehicule blindate de diverse tipuri pentru forțelor speciale bulgare, a declarat ministrul Apărării, Krasimir Karakachanov.

Bulgaria alocă peste 25 milioane EUR pentru achiziția de vehicule blindate pentru forțele speciale

Airbus dezvăluie conceptul AFJT, un avion de antrenament avansat pentru Forțele Aeriene Spaniole

Airbus a prezentat conceptul Airbus Flexible Jet Trainer (AFJT), un avion biloc de antrenament avansat, pe care speră să îl furnizeze Forțelor Aeriene Spaniole ca înlocuitor pentru CASA C101 și Northrop F-5 Tiger II, aparate vechi de peste patru decenii.

Airbus dezvăluie conceptul AFJT, un avion de antrenament avansat pentru Forțele Aeriene Spaniole

VIDEO. China a prezentat un test cu un “roi” din zeci de drone-kamikaze ce poate fi lansat de un vehicul tactic ușor

Tehnologia “roiurilor” de drone-kamikaze este considerată de mulți experți militari ca având capacitatea de a juca un rol major pe câmpul de luptă al viitorului, principalul avantaj al acestora fiind faptul că aceste drone-kamikaze sunt ieftine și ușor de fabricat, astfel că pot fi folosite pentru a copleși sistemele de apărare inamice prin numărul lor.

VIDEO. China a prezentat un test cu un “roi” din zeci de drone-kamikaze ce poate fi lansat de un vehicul tactic ușor

Sfârșitul embargoului ONU asupra comerțului cu arme impus Iranului, în pofida opoziției SUA

Conform acordului nuclear din 2015 și a rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, toate restricțiile impuse Iranului de ani de zile asupra vânzărilor și achizițiilor de arme au fost eliminate.

Sfârșitul embargoului ONU asupra comerțului cu arme impus Iranului, în pofida opoziției SUA