ApărareCategorie PrincipalăȘtiri

Global Corp. Week: Modernizarea tancurilor T-72 de către Bulgaria și Cehia/USAF vrea să accelereze vânzările de drone Reaper

 • Bulgaria și Cehia au anunțat planuri separate de modernizare a tancurilor de origine sovietică T-72, motivând că achiziția unor blindate occidentale ar fi prea scumpă;
 • Recepția primului sistem Patriot românesc: Reacții din România, SUA și Rusia;
 • Forțele Aeriene ale SUA au acordat un contract cu o valoare maximă de peste 7 miliarde USD pentru producția de drone MQ-9 Reaper pentru SUA și potențialii parteneri străini interesați. România, Polonia, dar și mai multe țări arabe și-a manifestat interesul pentru drone avansate;
 • Marea Britanie vrea să diminueze numărul de aparate de avertizate timpurie comandate după ce costurile de achiziție au crescut cu aproape 50% în doar 15 luni;
 • Bulgaria achiziționează rachete aer-aer AMRAAM pentru noile sale avioane F-16V;
 • SUA și Emiratele Arabe Unite ar putea ajunge în curând la un acord privind vânzarea de aeronave F-35, însă, pentru a satisface Israelul, aparatele invizibile pe radar pentru arabi ar putea fi ceva mai vizibile;
 • Forțele Aeriene ale SUA au construit și testat un avion de generația a șasea în timp record datorită proiectării digitale, tehnică folosită și în Formula 1;
 • Pentagonul plănuiește să investească masiv în dezvoltarea de nave fără echipaj pentru a contracara ascensiunea forței navale a Chinei;
 • Cooperarea miliară între Paris și Berlin prinde contur: Eurodrone și avionul european al viitorului (SCAF), mai aproape de decolare;
 • Drona MQ-9 Reaper ar putea deveni o platformă de luptă aer-aer cu ajutorul rachetelor AIM-9X;
 • Airbus prezintă trei concepte al noului avion de pasageri cu zero emisii de gaze cu efect de seră.

 

#Umbrela Strategică vă prezintă o sinteză a principalelor știri de business din industria apărării din săptămână precedentă:

T-72

Bulgaria și Cehia vor să-și modernizeze tancurile T-72

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a declarat sâmbătă că procesul de modernizare a 40 de tancuri T-72 din dotarea forțelor armate ale țării va începe la sfârșitul anului 2020, urmând ca blindatele să fie modernizate în Bulgaria, potrivit agenției Bulgarian News Agency (BTA).

În luna martie, Krasimir Karakachanov afirma că este mult mai ieftină modernizarea tancurilor T-72, decât achiziția unui tanc, care este de cinci până la șase ori mai scump.

Armata bulgară are în continuare în dotare numeroase vehicule blindate de origine sovietică. Potrivit raportului Military Balance 2018, publicat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra, forțele armate din Bulgaria au în continuare în dotare 90 de tancuri T-72 (în special, varianta T-72M), 90 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1, 20 transportoare blindate BTR-60 și de 100 transportoare MT-LB, relatează portalul Army Recognition.

Ministrul Karakachanov a mai afirmat în weekend că primele două avioane de luptă Suhoi Su-25 modernizate în Belarus urmează să fie livrate Bulgariei în câteva zile, iar la începutul lunii octombrie, o delegație bulgară va vizita uzina Lockheed Martin unde sunt fabricate cele opt aeronave multirol F-16 comandate de Sofia.

În ceea ce privește construcția a două noi nave de patrulare pentru marina bulgară, Karakachanov a afirmat că “unele grupuri de lobby din Bulgaria încearcă să împiedice proiectul”. Una dintre companiile care au participat la licitație a contestat rezultatul acesteia în instanță.

În același timp, Republica Cehă a semnat un contract pentru modernizarea a 30 de tancuri T-72M4CZ, renunțând la achiziția de blindate noi din Occident, relatează publicația Altair Agencja Lotnicza.

În 2017, Ministerul ceh al Apărării anunțase că intenționează să înlocuiască tancurile T-72M4CZ. , fie cu Leopard 2 din Germania sau Sabra (o versiune modernizată a tancului american M60AZ) din Israel.

În cele din urmă, Cehia a renunțat la acest plan din lipsa fondurilor și a anunțat săptămâna trecută că va moderniza 27 de tancuri T-72M4CZ, trei vehicule de comandă T-72M4CZ și trei vehicule de recuperare VT-72M4CZ. Procesul de modernizare ar urma să fie finalizat în 2025 și va costa 1.09 miliarde de coroane cehești (37 de milioane de euro).

Marea Britanie vrea să diminueze numărul de aparate Boeing E-7 AEW comandate ca urmare a costurilor în creștere

Marea Britanie a comandat cinci avioane de avertizare timpurie Boeing E-7 Wedgetail în martie 2019 pentru 1,98 miliarde de dolari, dar acum încearcă să scadă numărul aparatelor comandate, deoarece, în ultimele 16 luni, costul a ajuns la 2,68 miliarde de dolari la cursul de schimb actual, relatează The Times.

Contractul inițial a fost anunțat pe 22 martie 2019 și a fost atribuit fără concurență, în ciuda existenței unor alternative europene credible, de la Airbus Defense and Space și Saab.

În încercarea de a economisi bani, Ministerul Apărării a abordat Boeing în timpul verii pentru a negocia reducerea numărului de avioane de la cinci la trei, a relatat jurnalista Lucy Fisher de la The Times.

Aparatele Wedgetail urmează să înlocuiască cele șase avioane Boeing E-3D AWACS, dintre care două sunt deja practic retrase din uz.

“S-ar putea ajunge la un compromis în cazul în care Marea Britanie reduce comanda cu doar un aparat, aducând totalul la patru aeronave”, a explicat Fisher.

Bulgaria devine a 40-a țară din lume care achiziționează rachete aer-aer AMRAAM

Compania americană Raytheon Missiles & Defense a anunțat pe 15 septembrie Forțele Aeriene Bulgare au ales rachetele aer-aer AIM-120 AMRAAM, acestea urmând să echipeze avioanele multirol F-16V Viper recent achiziționeze.

Astfel Bulgaria devine cel de-al 40-lea utilizator al rachetelor AMRAAM din lume. Aceste rachete urmează să fie achiziționate de Forțele Armate Bulgare prin intermediul programului de vânzări militare externe (FMS).

“AMRAAM oferă piloților o dominație aeriană fără precedent, oferindu-le un avantaj decisiv pe cer. […] Armele vor îmbunătăți semnificativ capacitatea Bulgariei de a se apăra împotriva amenințărilor avansate”, a declarat vicepreședintele Raytheon Missiles & Defense’s Air Power, Paul Ferraro.

Raytheon nu a precizat câte rachete AMRAAM vor fi achiziționate de Bulgaria și nici care este valoarea contractului.

Dronă MQ-9 Reaper echipată cu rachete aer-aer AIM-9X (US Air Force)

Contract cu o valoare maximă de 7,4 miliarde de dolari pentru drone MQ-9 Reaper

Forțele Aeriene ale SUA au acordat companiei General Atomics Aeronautical Systems un contract pe 5 ani de tip termen de livrare nedeterminat/cantitate nedeterminată pentru producția de drone MQ-9 Reaper pentru SUA și partenerii Washingtonului; valoarea maximă a contractului fiind de 7,4 miliarde de dolari.

Contractul, denumit Agile Reaper Enterprise Solution (ARES), va stabiliza costurile, va permite achiziționarea a până la 36 de aeronave fără pilot pe an și va reduce timpul necesar livrării aeronavelor către unitățile operaționale cu aproximativ 35%, au explicat reprezentanții Forțelor Aeriene într-un comunicat pe 17 septembrie.

Fiind un contract pre-negociat, Forțele Aeriene și partenerii străini pot comanda între patru și 36 de aparate MQ-9 într-un singur an.

Partenerii străini  vor putea achiziționa varianta MQ-9 Dash 21, care este versiunea de export conform standardelor NATO a dronelor MQ-9A.

Viitorul programului Reaper rămâne incert întrucât Forțele Aeriene caută opțiuni pentru a înlocui dronele MQ-9.

În ultimele două decenii, Reaper a fost una dintre principalele drone de atac ale SUA în Orientul Mijlociu. Dar liderii Forțelor Aeriene Americane cred că dronele MQ-9 nu sunt potrivite pentru un potențial război contra principalilor rivali în plan geopolitic – Rusia și China.

România, Polonia, dar și țări acuzate de numeroase încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului, precum Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, și-au manifestat interesul de a achiziționa drone americane avansate.

Acordul pentru producția de drone MQ-9 Reaper este foarte similar cu planul Pentagonului pentru stimularea vânzărilor de avioane multirol F-16V într-o versiune standardizată. Astfel, pe 14 august, Pentagonul a acordat companiei Lockheed Martin un contract pe 10 ani de tip termen de livrare nedeterminat/cantitate nedeterminată pentru producția aeronave F-16V pentru aliații și partenerii SUA; valoarea maximă a contractului fiind de 62 de miliarde de dolari.

Sursa: Luftforsvaret – Norway Air Force

SUA ar putea anunța, până în decembrie, un acord pentru vânzarea de aeronave F-35 către Emiratele Arabe Unite

Lockheed Martin și Statele Unite ar putea anunța un acord inițial de vânzare de aeronave Lockheed Martin F-35 către Emiratele Arabe Unite până în luna decembrie, relatează agenția de știri Reuters, citând surse apropiate discuțiilor pe această temă.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se opune vânzării, pentru a păstra superioritatea militară a țării sale în regiune.

Întrucât posibila vânzare a avioanelor de luptă americane F-35 către Emiratele Arabe Unite amenință să submineze superioritatea tehnologică a Israelului în Orientul Mijlociu, SUA s-au angajat să găsească o soluție pentru a conserva „avantajul militar calitativ” al Israelului.

Orice contract trebuie să respecte prevederile mai multor acorduri cu Israelul, care stipulează că orice echipament militar vândută în regiune de către SUA nu trebuie să afecteze „avantajul militar calitativ” al Israelului, garantând că armele SUA furnizate Israelului sunt „superioare în ceea ce privește capacitatea” celor vândute vecinilor săi.

Având în vedere acest lucru, Washingtonul studiază modalități de a face aeronavele F-35 pentru Emirate mai vizibile pentru sistemele radar israeliene, au afirmat două surse. Reuters nu a putut stabili dacă acest lucru se va face prin modificarea aeronavelor pentru Emirate sau prin furnizarea unor radare mai bune Israelului.

Sursa: Air Force 2030 — Call to Action/Military.com

Forțele Aeriene ale SUA au construit și testat un avion de generația a șasea în timp record datorită proiectării digitale

Forțele Aeriene ale SUA au proiectat, construit și testat în zbor cel puțin un prototip al unui avion de vânătoare de generația a șasea, a declarat Will Roper, șeful departamentului pentru achiziții din cadrul aviației americane, care a afirmat că evoluția rapidă a proiectului se datorează utilizării proiectării digitale, lucru care ar putea schimba radical modul în care Pentagonul achiziționează echipamente militare și cine le realizează.

Mai multe detalii aici.

USS Zumwalt (US Navy)

Pentagonul plănuiește să investească masiv în dezvoltarea de nave fără echipaj pentru a contracara ascensiunea forței navale a Chinei

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat un plan ambițios de extindere a Forțelor Navale ale SUA, care cuprinde investiții masive în dezvoltarea de aeronave și nave fără echipaj ce vor putea patrula oceanele aproape fără pauză și vor îndeplini o varietate largă de misiuni.

Mai multe detalii aici.

Cooperarea miliară între Paris și Berlin prinde contur: O escadrilă de transport aerian franco-germană, discuții despre Eurodrone, SCAF

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, și omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, au efectuat recent o vizită la baza aeriană Evreux din nordul-vestul Franței pentru a lansa în mod formal o escadrilă comună de transport tactic, un proiect prezentat de Paris drept un simbol concret al unei Europe a apărării, un proiect cheie al președintelui francez Emmanuel Macron, relatează publicațiile France Bleu și SudOuest.

De asemenea, cei doi miniștrii ai Apărării au discutat și despre alte programe militare franco-germane, cum ar fi sistemul aerian de luptă al viitorului (SCAF) şi viitoarea dronă europeană Eurodrone.

Mai multe detalii aici.

VIDEO. Ceremonia de recepție a primului sistem Patriot livrat României

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat cu ocazia ceremoniei de recepție a primului sistem Patriot că acest eveniment consolidează rolul României de garant al securității europene și pontice.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că “parteneriatul dintre România și Statele Unite capătă o nou materializare concretă într-o relație economică și militară care este în avantajul României”.

Mai multe detalii aici.

Oficial american: Achiziția Patriot, un pas semnificativ în planul României de a înlocui treptat echipamentul militar învechit

Alături de achiziția de avioane F-16 și lansatoare multiple de rachete HIMARS, sistemele sol-aer Patriot sunt un pas semnificativ în planul României de înlocuire treptată a echipamentului militar învechit, conformării standardelor NATO și stabilizării regiunii pontice, a declarat Jordan Brock, manager pentru România în cadrul Comandamentului de Asistență de Securitate (USASAC).

Pe de altă parte, într-un articol dedicat recepției primului sistem Patriot românesc, un expert rus a declarat, pentru publicația Izvestia, că Moscova nu va ignora poziționarea unui astfel de echipament antiaerian în zona Mării Negre.

Mai multe detalii aici.

FOTO. Ford va livra Poliției de Frontieră 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune

Ford România, prin intermediul dealerului său Țiriac Auto, are în curs de livrare 50 de vehicule Transit AWD către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România.

Mai multe detalii aici.

Șeful Airbus nu exclude posibilitatea disponibilizărilor forțate ca urmare a crizei din sectorul aviatic

Airbus A350 (Twitter)

Guillaume Faury, directorul general al gigantului aviatic european Airbus, a avertizat că nu poate exclude posibilitatea ca grupul să fie nevoit să recurgă la disponibilizări forțate, insistând asupra caracterului excepțional al crizei provocate de pandemia de coronavirus care afectează sectorul aeronautic

Mai multe detalii aici.

Dronă MQ-9 Reaper echipată cu rachete aer-aer AIM-9X (US Air Force)

Drona MQ-9 Reaper ar putea deveni o platformă de luptă aer-aer cu ajutorul rachetelor AIM-9X

Dronele MQ-9 Reaper, folosite până acum intens în Războiul împotriva terorismului pentru recunoaștere și pentru distrugerea de ținte terestre, ar putea deveni și o veritabilă platformă de luptă aer-aer cu ajutorul rachetelor AIM-9X, utilizate de o varietate de avioane de vânătoare, de la F-16 la F-22 sau F-35.

Mai multe detalii aici.

VIDEO/FOTO Airbus prezintă trei concepte al noului avion de pasageri cu zero emisii de gaze poluante

Airbus prezintă trei noi concepte pentru primul avion comercial cu zero emisii din lume, denumit ZEROe, care va putea fi operaționalizat începând din 2035 și care se bazează pe hidrogen ca sursă principală de energie.

Mai multe detalii aici.

Simulatorul de zbor Thales Reality H pentru noile elicoptere Airbus H160 a atins o fază cheie și este gata de “decolare“

Simulatorul de zbor Reality H® dezvoltat de Thales pentru noile elicoptere Airbus H160 a obținut o recunoaștere importantă prin certificarea de nivel D (Level D Full Flight Simulator FFS) din partea Autorității Aeronautice Civile (DGAC) din Franța.

Mai multe detalii aici.