ApărareCategorie PrincipalăIntelligenceIT&CȘtiri

Global Corp.Week: Grecia riscă să piardă un contract de furnizare componente pentru F-16. România ar putea profita

Sursa: Hellenic Air Force
 • Compania aerospațială de stat Hellenic Aerospace Industry (HAI) din Grecia ar putea pierde un contract cu Lockheed Martin privind furnizarea de componente pentru avioane F-16;
 • Franța va achiziționa un număr suplimentar de 12 avioane Rafale pentru a înlocui aeronavele second-hand ce vor fi cedate Greciei;
 • Marea Britanie va împrumuta Ucrainei 1,25 miliarde de lire sterline pentru achiziția a opt nave de patrulare, dintre care două construite de șantierele britanice;
 • Bundeswehr vrea să cumpere 1.000 de noi camioane pentru care ar putea plăti aproape 400 de milioane euro;
 • Coreea de Nord a prezentat o rachetă balistică intercontinentală gigantică, un mesaj voalat la adresa Statelor Unite;
 • SUA a semnat o foaie de parcurs pentru cooperare militară pe zece ani cu România /MApN: Cooperarea în materie de ”investiții în achiziții” consolidează Parteneriatul strategic România-SUA;
 • Marea Britanie finanțează dezvoltarea unei rachete propulsate de un motor „autofag”;
 • Ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții giganților industriei de apărare din SUA – Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing;
 • Marea Britanie, principalul exportator european în domeniul apărării din ultimul deceniu, depășind Rusia;
 • Primele transportoare Piranha V au ajuns la Scorpionii Roșii;
 • Bilanț afectat de pandemie: Airbus a livrat cu 40% mai puține avioane de pasageri în primele nouă luni din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019;
 • Thales: Veniturile din criminalitatea cibernetică, de aproape trei ori mai mari decât cele obținute din traficul de droguri.

#UmbrelaStrategică vă prezintă o sinteză a principalelor știri de business din industria apărării din săptămână precedentă:

Compania aerospațială de stat din Grecia ar putea pierde un contract cu Lockheed Martin privind furnizarea de componente pentru avioane F-16

Compania grecească de stat Hellenic Aerospace Industry (HAI) ar putea pierde la contractul pentru fabricarea de piese pentru aeronave F-16 și C-130 din cauza problemelor de management și de personal care afectează activitatea firmei, relatează publicația Ekathimerini.

Mai precis, problemele de management și lipsa personalului calificat întârzie livrarea pieselor, astfel că HAI ar putea fi pusă în situația de a nu putea onora comenzilor primite de la Lockheed Martin.

Totuși, Ministerul Dezvoltării de la Atena, condus de Adonis Georgiadis și care supraveghează HAI, estimează că problema va fi rezolvată până la sfârșitul anului, ceea ce va permite companiei să revină la normalitate.

Pericolul cel mai urgent este reprezentat de posibilitatea ca Lockheed Martin să înceteze să privească HAI ca o „sursă unică” pentru producția de piese F-16 și să lanseze un proces de licitație pentru fabricarea lor în altă parte. Potențialele zone în care ar putea fi fabricate piesele necesare pentru avioanele F-16 sunt Bulgaria, Slovacia, Taiwan, Bahrain și Maroc, potrivit mass-mediei grecești.

De această situație ar putea profita și România, care utilizează F-16 de mai mulți ani. În luna august, compania Aerostar a fost desemnată drept Centru de Mentenață pentru aeronavele multirol F – 16 din dotarea aviației române. ROMAERO va echipa și întreține elicopterele Sikorsky Black Hawk în România, in colaborare cu PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin.

Optzeci la sută din activitatea firmei de stat HAI are legătură cu programe derulate în cooperare cu Lockheed Martin (co-producție piese pentru F-16 și C-130-J, modernizarea avioanelor de patrulare maritimă P-3B și modernizarea a 84 de aparate grecești  F-16 la standardul Viper).

Mai mult, dacă nu se iau măsuri imediate, modernizarea aeronavelor F-16 a Forțelor Aeriene Elene ar putea fi pusă în pericol.

Alte două motive invocate pentru întârzierile înregistrate se referă la o serie de greve ale angajaților în legătură cu reducerea beneficiilor, precum și incapacitatea companiei de a instala un director general.

În practică, ceea ce compania solicită statului grec este să accelereze procedurile pentru rezolvarea problemelor restante prin creșterea numărului de angajați pentru programele Lockheed de la 350 la peste 600.

Ca urmare a accentuării tensiunilor cu Turcia, Guvernul de la Atena a sporit cu 500% bugetul apărării pentru anul 2021, iar țara a accelerat achizițiile de echipamente militare.

Sursa: EtatMajorFR

Franța va achiziționa un număr suplimentar de avioane noi Rafale pentru a înlocui aeronavele second-hand ce vor fi cedate Greciei

Franța va comanda „până la sfârșitul anului” douăsprezece noi avioane de vânătoare Dassault Rafale pentru a înlocui cele 12 avioane care vor fi luate din inventarul Forțelor Aeriene Franceze și livrate Greciei, a declarat ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, în cursul unei audieri, pe 6 octombrie, în Parlamentul de la Paris.

“Ne propunem ca, până la sfârșitul anului, să plasăm o comandă – în paralel cu comanda pentru avioanele solicitate de Grecia – pentru până la 12 avioane pentru Forțele Aeriene”, a declarat Parly.

Contractul cu Grecia va fi semnat până la sfârșitul anului și va avea ca rezultat cedarea către Grecia a 12 avioane Rafale din inventarul aviației franceze. Aceste aeronave vor fi înlocuite în serviciul francez cu avioanele ce urmează să fie comandate. Franța va comanda, de asemenea, șase avioane Rafale noi pentru Grecia. Contractul Rafale cu Grecia are o valoare de „unu până la două miliarde de euro”, potrivit Agence France Presse.

Parly a confirmat, de asemenea, că intenționează să pună în aplicare pe deplin legea programului multianual 2019-2025, care prevede ca aviația franceză să aibă în dotare 129 de aparate Rafale în 2025.

Această comandă suplimentară vine la momentul potrivit pentru compania Dassault, care se confrunta cu riscul ca linia de producție Rafale să fie întreruptă în 2024, după construirea și livrarea celor șase avioane noi comandate de Atena.

Nava din clasa Barzan (Qatar Navy)

Marea Britanie va împrumuta Ucrainei 1,25 miliarde de lire sterline pentru achiziția a opt nave de patrulare, dintre care două construite de șantierele britanice

Cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Volodimir Zelenskyi în Marea Britanie, pe data de 8 octombrie a fost semnat un memorandum de intenție între Ministerul Apărării de la Kiev și Ministerul Apărării de la Londra privind cooperarea în dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților Forțelor Navale din Ucraina.

Ministerul Apărării din Ucraina a comunicat despre memorandum că „un aspect important este atragerea de fonduri în valoare de 1,25 miliarde de lire sterline de la agenția britanică de credite” pentru finanțarea proiectului.

Acesta va consta, potrivit presei ucrainene, într-un împrumut pe 10 ani pentru finanțarea achiziției de către Ucraina a opt nave de atac rapide din clasa Barzan. Primele două nave vor fi construite în Marea Britanie, iar restul șase vor fi construite în Ucraina.

Bundeswehr vrea să cumpere 1.000 de noi camioane pentru care ar putea plăti aproape 400 de milioane euro

Flota de vehicule a Forțelor armate germane (Bundeswehr) este în curs de reînnoire. Comisa pentru buget din Bundestag a convenit pe 7 octombrie să utilizeze fonduri din pachetul de stimulare economică pentru a cumpăra camioane și remorci, a anunțat Ministerul Apărării de la Berlin.

Oficialii din Bundeswehr intenționează să achiziționeze 1.000 de noi camioane pentru aproximativ 398 milioane euro. Comanda cuprinde 150 de vehicule din clasa de cinci tone și 850 de vehicule din clasa de 15 tone.

Noile camioane urmează să înlocuiască vehiculele de transport ce datează din anii 70 și să îmbunătățească mobilitatea forțelor armate germane.

În plus, pe lângă camioane, Bundeswehr vrea să aloce și 48 de milioane de euro pentru 1850 de remorci.

 

Coreea de Nord a prezentat o rachetă balistică intercontinentală gigantică, un mesaj voalat la adresa Statelor Unite

Coreea de Nord a folosit parada ce a marcat împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Coreea, pe 10 octombrie, pentru a dezvălui în premieră o rachetă balistică intercontinentală gigantică, cu dimensiuni mai mari chiar decât cele ale rachetei Hwasong-15, racheta cu raza cea mai mare de acțiune testată până în prezent de regimul de la Phenian, relatează Usine Nouvell, Agerpres, Reuters şi EFE.

Potrivit analiștilor, noua rachetă, al cărei nume este deocamdată necunoscut şi încă nu a fost testată, va fi una dintre cele mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu lansare terestră concepută până în prezent pe plan mondial, dacă va deveni operaţională.

La parada au fost, de asemenea, prezente rachete Hwasong-15 şi o alta, care pare să fie o nouă rachetă balistică cu lansare de pe submarine.

Coreea de Nord nu a mai efectuat niciun test cu rachete balistice din noiembrie 2017 – când a lansat o rachetă Hwasong-15 -, odată cu demersurile diplomatice în vederea negocierii cu SUA a unui acord de denuclearizare, negocieri aflate acum în impas de doi ani.

Deşi liderul nord-coreean Kim Jong Un a evitat să transmită un mesaj dur Statelor Unite în discursul rostit înaintea paradei militare, etalarea unei rachete superioare rachetei Hwasong-15 (ce are o rază de acţiune care ar putea fi suficientă pentru a lovi teritoriul american) sugerează ideea că Phenianul va continua să dezvolte rachete tot mai sofisticate dacă nu ajunge la o înțelegere cu Washingtonul. În acest sens, Kim a menţionat în discurs că ţara sa, care deţine arma nucleară, va continua să-şi consolideze armata în scop de ‘autoapărare şi descurajare’, asigurând totodată că ”niciodată” nu o va folosi pentru un atac preventiv.

 

SUA a semnat o foaie de parcurs pentru cooperare militară pe zece ani cu România

Secretarul Apărării, Mark T. Esper, s-a întâlnit pe data de 8 octombrie, la Pentagon, cu ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, ocazie cu care cei doi lideri au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării 2020-2030.

VIDEO/FOTO. Pentagon: SUA și România au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea militară bilaterală în următorul deceniu

MApN: Cooperarea în materie de ”investiții în achiziții” consolidează Parteneriatul strategic România-SUA

Cooperarea bilaterală ”pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic” cu SUA, se spune într-un comunicat de vineri al MApN, ulterior semnării la Pentagon a documentului „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030” între România și SUA.

Cooperarea în materie de ”investiții în achiziții” consolidează Parteneriatul strategic România-SUA / MApN

Ministrul Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă s-a întâlnit în cursul vizitei în SUA cu reprezentanți ai companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing, specializate in producția de echipamente și tehnică militară, a informat sâmbătă MApN.

Ministrul Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell și Boeing

Marea Britanie finanțează dezvoltarea unei rachete propulsate de un motor „autofag”

O agenție guvernamentală de cercetare în domeniul apărării din Marea Britanie va finanța dezvoltarea unui motor „autofag” de rachetă care va permite plasarea pe orbită a unor sateliți de mici dimensiuni la costuri mai reduse, întrucât acest tip de propulsor își consuma propria structură în timpul ascensiunii, astfel că nu trebuie să transporte o cantitate mare de combustibil.

Marea Britanie finanțează dezvoltarea unei rachete propulsate de un motor „autofag”

Marea Britanie, principalul exportator european în domeniul apărării din ultimul deceniu, depășind Rusia

Guvernul de la Londra a publicat recent o serie de date statistice privind exporturile britanice în domeniul apărării și securității pentru 2019, care indică faptul că Marea Britanie a fost principalul exportator european pe acest segment în perioada 2010-2019, surclasând Rusia.

INFOGRAFIC: Marea Britanie, principalul exportator european în domeniul apărării din ultimul deceniu, depășind Rusia

Primele transportoare blindate Piranha V au ajuns la Craiova

Primele 12 transportoare blindate PIRANHA V au plecat luni seară spre beneficiarii finali – Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii de la Craiova.

VIDEO. Primul lot de transportoare Piranha V plecă spre Craiova

Airbus a livrat cu 40% mai puține avioane de pasageri în primele nouă luni din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019

Grupul european Airbus a livrat 341 de avioane comerciale în primele luni ale anului 2020, față de 571 de avioane în aceeași perioadă din 2019, în contextul în care sectorul aviatic se confruntă cu o criză profundă din cauza pandemiei de coronavirus.

Airbus a livrat cu 40% mai puține avioane de pasageri în primele nouă luni din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019

Thales: Veniturile din criminalitatea cibernetică, de aproape trei ori mai mari decât cele obținute din traficul de droguri

Cu venituri globale estimate la 1,500 de miliarde de dolari pe an, criminalitatea cibernetică a ajuns de aproape trei ori mai profitabilă decât traficul de droguri. În acest context, experții Thales în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă asupra criminalității informatice ca fiind, în prezent, una dintre cele mai mari amenințări la adresa companiilor, a organizațiilor și a instituțiilor.

Thales: Veniturile din criminalitatea cibernetică, de aproape trei ori mai mari decât cele obținute din traficul de droguri