ApărareȘtiri

Germanii vor produce vehicule blindate în Cehia, împreună cu compania Tatra

Vehicul blindat Lynx (Rheinmetall)

Compania germană Rheinmetall înființează în Cehia o societate mixtă, împreună cu Tatra, pentru producția de vehicule blindate pentru țările grupului de la Vișegrad.

Rheinmetall și Czechoslovak Group, din care face parte și producătorul de camioane Tatra, au semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul producției de vehicule militare tactice. Acordul a fost semnat pe 25 noiembrie la Castelul Hradčany, în prezența președintelui Republicii Cehe, Miloš Zeman.

În cadrul acestui nou parteneriat strategic, cele două companii doresc să permită transferul de tehnologie de apărare între Germania și Cehia pentru a implementa proiecte în țările din grupul de la Vișegard, precum și în alte state.

O întreprindere comună urmează să fie înființată pe platforma industrială a producătorului de camioane Tatra, cu sediul la Kopřivnice, regiunea Morava-Silezia. Noua companie înființată, care va fi o societate mixtă între CSG și Rheinmetall Landsysteme, va purta numele prestigiosului brand Tatra, se arată în comunicatul publicat de grupul german.

“Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu Rheinmetall și credem cu tărie că parteneriatul nostru marchează o etapă importantă în modernizarea forțelor armate și a industriei din Republica Cehă”, a declarat Michal Strnad, directorul general al Czechoslovak Group a.s. “Există potențial ca Czechoslovak Group să devină partenerul Rheinmetall pentru înlocuirea și modernizarea sistemelor de luptă în Republica Cehă și nu numai”, a adăugat Strnad.

Prima sarcină a societății mixe va fi transferul în Cehia a unei părți din producția efectuată în cadrul contractelor deja încheiate de compania germană. Proiectul poate funcționa și poate fi benefic pentru ambele părți chiar și fără comenzi interne. Pe de altă parte, potențiale achiziții din partea Cehie reprezintă un impuls important pentru dezvoltarea proiectului, precum și pentru proiectele de export în țările V4 și pe alte piețe.

Decizia germanilor de la Rheinmetall are legătură și cu planurile Cehiei de a înlocui vechile mașini de luptă ale infanteriei BVP-2, un contract cu o valoare estimată la 1,8 miliarde de euro.

Pentru acest program de înzestrare, Rheinmetall oferă Lynx KF41 IFV, un vehicul blindat recent selectat și de Ungaria. Budapesta a comandat 218 vehicule de acest timp, urmând ca majoritatea să fie realizate local, la o fabrică de 60 de miliarde de forinţi (168 de milioane de euro) ce se construiește la Zalaegerszeg, în vestul țării.

În plus, Lynx KF41 IFV este, de asemenea, oferit, printre altele Statelor Unite (programul OMFV al Forțelor Terestre), Australiei (LAND 400) sau Indiei.