ApărareȘtiri

Generalul Vlad, șeful SMAp: Statutul profesional al militarilor în activitate trebuie regândit

Foto: Șeful Statului Major a Apărării Oficial

Militarii în activitate au nevoie de ”o adaptare legislativă a statutului profesional” și de o ”susținere adecvată pe care instituția apărării trebuie să o ofere celor care o deservesc”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.

”Pentru militarii în activitate este nevoie de o adaptare legislativă a statutului profesional. Armata este un jucător important în piața concurențială a muncii. Dincolo de satisfacția personală pe care o au militarii, știind că sunt parte a apărării naționale, dincolo de camaraderia dintre militari care se construiește în cazărmi și poligoane, este nevoie și de o regândire a statutului profesional și de o susținere adecvată pe care instituția apărării trebuie să o ofere celor care o deservesc. Atragerea resursei umane de calitate necesită menținerea armatei în rândul angajatorilor căutați din țara noastră”, a scris, joi, șeful SMAp, pe contul său oficial.

Șeful SMAp a precizat că ”puterea legislativă va decide, firesc, formatul” în care propunerile vor putea fi transformate în acte normative.

Generalul Vlad a participat miercuri la o întâlnire cu membrii comisiilor parlamentare pentru Apărare.

Ulterior întâlnirii, președintele Comisiei pentru Apărare a Camerei, deputatul PNL Laurențiu Leoreanu a spus că legea privind Stattul cadrelor militare se află ”în configurare finală” și a menționat-o între prioritățile legislative ale actualei sesiuni parlamentare

Actualul Statut al cadrelor militare este obiectul unei legi din 1995, care a fost modificată de 37 de ori.

Ultima oară, proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare a fost retras de pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern din august 2022. Tot în 2022, prezentarea sa în guvern era prevăzută  în Programul legislativ actualizat al Executivului pentru luna septembrie și era marcat ca prioritate legislativă pentru sesiunea parlamentară. Această situație nu s-a mai produs. Mai mult, luna octombrie 2022 era avansată pentru aprobarea în Parlament.