• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Generalul Ștefan Dănilă: Rusia va declanșa o ofensivă dură și consistentă după referendumurile din Ucraina

    Indira Crasnea Indira Crasnea -

    Rusia va declanșa o ofensivă dură și consistentă la sfârșitul acestei săptămâni, poate simultan cu discursul prezidențial planificat în 28 septembrie, mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin fiind pentru asigurarea ”presiunii de forță” în vederea desfășurării referendumurilor din Ucraina și stabilizării situației de pe front, a declarat, luni, pentru Umbrela Strategică, generalul  Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei române.

    ”Mă aștept la o ofensivă dură și cu multe trupe la sfârșitul acestei săptămâni. Principalul motiv al decretării mobilizării parțiale de către președintele Putin a fost chiar cel de a asigura presiunea de forță pentru a se desfășura referendumurile. În al doilea rând, trebuia să stabilizeze situația pe front, acolo unde moralul trupelor ruse scăzuse considerabil după contraofensiva ucraineană. Cele doua motive se leaga unul de altul”, a spus generalul Dănilă.

    ”Pentru ruși, da. Poate că vor fi recunoscute (nr-teritoriile) și de către câteva state vasale Rusiei. Nu știm ce poziție va avea China, care a susținut menținerea granițelor dinainte de război. Noua situație ii va permite lui Putin să declare că orice atac împotriva forțelor care “apără” noile teritorii reprezintă un atac împotriva integrității Federatiei Ruse, ceea ce face posibilă utilizarea armamentului strategic. Practic, va spune că Ucraina atacă Rusia și se va declara în stare de război. Acesta ar fi următorul pas al escaladării. De asemenea, este posibil să declare că orice stat care susține Ucraina poate fi considerat în război cu Rusia, ceea ce ar reprezenta o amenințare directă cu utilizarea rachetelor balistice cu încărcătură nucleară”, a răspuns fostul șef al Apărării, pentru Umbrela Strategică.

    Generalul Dănilă vede posibilă extinderea conflictului în Georgia și în Moldova, ” mai ales că unii ruși s-au refugiat în cele două state pentru a scăpa de mobilizare”.

    ”UE și NATO vor continua să condamne acțiunile Rusiei și vor sprijini Ucraina. Nu vor recunoaște referendumurile, dar nu vor fi foarte afectate de teatrul rusesc. Menținerea voinței ucrainenilor de a lupta împotriva rușilor certifică victoria Occidentului și pierderea Ucrainei de către Putin. E adevărat, rupe cât poate din Ucraina, care nu îi mai este vasală, nu i se mai supune. Ruptura dintre ruși si ucraineni este enormă, din ce în ce mai mare, din cauza violențelor generate de confruntarea militară. Abținerea de a bombarda Kievul (surprinzătoare retragerea), retorica antinazistă nu și-a produs efectele scontate de către ruși. Ura dintre națiuni pare sa crească, iar răpirea de noi teritorii o stimulează”, a mai spus generalul Ștefan Dănilă.

    ”Să ne reamintim cum a decurs anexarea Crimeei. Mai întâi au fost văzuți așa-zișii omuleți verzi, care au ocupat punctele de trecere și au blocat militarii ucraineni în cazărmi. Apoi au apărut  așa-zise autorități,  care au ocupat clădirile administrative și au convocat referendumul. Inițial era planificat în termen de 45 de zile, dar a fost devansat cu mult. Apoi a fost aprobarea de către Duma Federației Ruse a unor prerogative care îi permiteau lui Putin să folosească forțele armate. Peste noapte, omuleții verzi au devenit soldați ruși și un val de noi forțe au fost trimise cu elicoptere în Crimeea”, a rememorat generalul Dănilă.

    Întrebat de Umbrela Strategică care sunt similitudinile cu situația din Ucraina dar și diferențele, generalul Ștefan Dănilă a comentat:  ”Ce avem acum? Forțele ruse au cucerit un teritoriu semnificativ din Estul Ucrainei, bogat in resurse, cea mai industrializată zonă a Ucrainei (distrusă de bombardamente), dar a apărut contraofensiva ucraineană. Pretextul potrivit pentru Putin pentru a accelera anexarea noilor teritorii. Probabil ca va fi în două etape: mai întâi, Donețk și Luhansk, iar celelalte două în maxim un an. De ce nu toate odată? Pentru a lăsa loc de negocieri, cred eu. Așadar, urmează un flux mare de trupe ruse către front, pentru a “consfinți” rezultatele referendumurilor. Totul se va întampla rapid, imediat după referendumuri și validarea de către Duma rusă”.

    ”Deplasarea trupelor ar putea fi simultană cu discursul lui Putin în Camerele reunite, planificat pe 28 Septembrie. Vor stabili noile granițe, care ar putea fi pe aliniamentele existente sau pe altele, care vor fi ocupate in două-trei zile”, a estimat generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei române.

    Rusia se pregăteşte să anexeze patru regiuni ale Ucrainei la încheierea marţi a aşa-numitelor ‘referendumuri’ în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (Donbas, estul Ucrainei) şi Herson şi Zaporojie (sudul teritoriului ucrainean), chiar dacă unele dintre acestea sunt controlate doar parţial de Moscova.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală